Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
MRAČNO UPOZORENJE Zemlja ima 100 ODSTO ŠANSE da je udari asteroid!

MRAČNO UPOZORENJE Zemlja ima 100 ODSTO ŠANSE da je udari asteroid!

Profesor Greg Lenard sa Univerziteta Otago na Novom Zelandu izneo je u svojoj novoj knjizi mračno upozorenje. Lenard, stručnjak za asteroide, ocenio je da su šanse da našu planetu pogodi svemirski kamen "100 odsto", ukoliko se nešto ne uradi po tom pitanju.

asteroid nasa Foto: NASA / Promo
asteroid nasa

Ukoliko čovečanstvo uskoro ne preduzme preventivne mere, Zemlju će jednom pogoditi asteroid, istakao je Lenard u knjizi “Kraj vremena: Kratak vodič za kraj sveta”.

Pročitajte još

Američka i evropska svemirska agencija NASA i ESA udružile su se 2015. oko projekta Procena udara i skretanja asteroida (AIDA), kojim će ispitati sposobnost da izvedu udar letelicom na potencijalno opasno svemirsko kamenje blizu Zemlje, te izmere skretanje uzrokovano udarom. Naime, NASA i ESA žele da vide da li mogu slomiti ili skrenuti asteroid sa putanje ukoliko ispale na njega svemirsku letelicu.

Pročitajte još

Ovaj eksperiment odigraće se u oktobru 2022, a na meti će mu se naći asteroid 65803 Didimos, koji je otkriven 1996. i klasifikovan kao potencijano opasan objekt u blizini Zemlje. NASA međutim tvrdi da nema asteroida niti meteorite koji su trenutno na putu sudara sa Zemljom.

Štaviše, nijedan veliki objekt – koliko je nama poznato – neće udariti našu planetu u sledećih nekoliko stotina godina. Ipak, kako bi ta računica bila što realnija, astronomi moraju da detektuju što više objekata u blizini Zemlje (NEO).