');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

Pojeftinio gas u Republici Srpskoj: Cene benzina se neće menjati još neko vreme

Cene gasa u Republici Srpskoj pale su za šest do osam feninga po litru, dok cene ostalih naftnih derivata miruju i prema najavama naftaša, neće biti menjane u iduće tri sedmice, bez obzira na kretanja na svetskom tržištu.

Foto: ltablice.com / Facebook

Cene nafte na svetskom tržištu konstantno rastu već četiri sedmice, pa je tako barel na londonskom tržištu prošle sedmice poskupio za 1,8 odsto i iznosio je 61,54 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za 2,6 odsto, na 56,62 dolara.

Sekretar grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS Zoran Berak ističe za Glas Srpske da uprkos takvim kretanjima na svetskom tržištu distributeri nafte i naftnih derivata u Srpskoj neće menjati svoje cene u naredne tri sedmice.

– Samo u slučaju da nakon tri sedmice cene nastave da rastu na svetskom tržištu, distributeri će biti prinuđeni da povećaju cene na benzinskim pumpama – rekao je Berak.

Na pumpama “Krajinapetrola” u Banjaluci vozači izdavajaju 0,99 KM za litar gasa, umesto dosadašnjih 1,07 KM, dok je za litar dizela potrebno izdvojiti od 2,27 do 2,37 KM. Litar benzina 95 košta 2,26 KM, dok se benzin 98 prodaje za 2,36 maraka.

Gas je pojeftinio i na “Petrolovim” pumpama u Banjaluci, dok cene ostalih naftnih derivata nisu menjali duže vreme.

– Imamo jeftini i skupi dizel, pa je cena prvog 2,27 KM, dok ovaj drugi košta 2,35 KM po litru. Za litar benzina 95 potremno je izdvojiti 2,25 KM, a benzin 98 nemamo. Ne očekujemo promene u skorije vreme – istakli su na jednoj od “Petrolovih” pumpi, prenosi Srpskainfo.