MOKRANJČEVI DANI U NEGOTINU: U slavu Mokranjca RTS izvodi Mocartov Rekvijem!
Foto: RTS

tradicija

MOKRANJČEVI DANI U NEGOTINU: U slavu Mokranjca RTS izvodi Mocartov Rekvijem!

Pop kultura -

Dolaze Amerikanci: Program će i ove godine činiti natpevavanje horova, a na zatvaranju nastupaju Bojan Suđić, Hor i Simfonijski orkestar Javnog servisa

Muzički festival Mokranjčevi dani biće 54. put održan od 14. do 20. septembra u Negotinu u čast kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

- Uvažavajući tradiciju i značaj festivala Mokranjčevi dani, programski koncept i ove godine čuva idejnu okosnicu manifestacije, čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, doprinosi afirmaciji njegovog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije - ističe prof. dr Sonja Marinković, selektor festivala.

Program će i ove godine činiti natpevavanje horova i koncerti horova. Na tradicionalnom Natpevavanju horova nastupiće Korikos, jedan od najistaknutijih vokalnih ansambala u Njujorku, hor Devana iz Amsterdama, posebno formiran zbog učešća na festivalu Mokranjčevi dani 2019. godine, koji će tek nakon festivala u Negotinu nastupiti u Beogradu, Roterdamu i Amsterdamu, Hor KUD "Stanko Dragojević" iz Podgorice s tradicijom horskog pevanja dugom više od 139 godina, ovenčan brojnim međunarodnim nagradama.

Dirigent... Bojan Suđić
Dirigent... Bojan Suđićfoto: Dragana Udovičić

Najavljen je i bogat prateći program, a završnica festivala biće koncert Hora i Simfonijskog orkestra RTS pod rukovodstvom Bojana Suđića s delima Stevana Mokranjca i originalnim tumačenjem "Rekvijema" Volfganga Amadeusa Mocarta.

Kurir/ Tanjug/ Foto: RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track