Strah od recesije: U Nemačkoj sve više zaposlenih na određeno

Nemačka preduzeća sve češće zapošljavaju na određeno vreme, a jedan od razloga mogao bi biti strah od recesije, koji je prognoziran već za ovu godinu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2019.

14:42

Strah od recesije: U Nemačkoj sve više zaposlenih na određeno
Foto: Depositphotos, martinan

"Od deset novih započetih radnih odnosa, četiri su na određeno vreme", navodi se u istraživanju Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja.

Prema podacima dobijenim tim istraživanjem, firme sa više od 75 zaposlenih nerado zapošljavaju na neodređeno, a kod manjih preduzeća je zakonska regulacija zaštite od otkaza povoljnija za poslodavca pa su zato zaposlenja na određeno vreme ređa, piše Index.

Preduzeća ugovore na određeno vreme sklapaju kada imaju kratkoročne potrebe za radnom snagom, a postupak odabira kandidata je kraći i jednostavniji, i mnogo manje se ulaže u oglašavanje.

Institut za istraživanje tržišta rada i zanimanja je zaključio da se poslodavci, i pored toga što u Nemačkoj ima 1,3 miliona nepopunjenih radnih mesta, sve češće odlučuju na ugovore na određeno vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: