Bregzit menja sve: Velike šanse da će Francuska preuzeti ulogu finansijskog centra od Britanije

Francuska će nakon Bregzita verovatno od Britanije preuzeti ključnu poziciju na području finansijskih usluga u Evropskoj uniji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2019.

15:41

Bregzit menja sve: Velike šanse da će Francuska preuzeti ulogu finansijskog centra od Britanije
FOTO: Depositphotos, Aquir014b

Zbog toga bi privreda EU mogla postati još više zavisna od teškoćama pogođenih banaka u Evrozoni, objavio je tink-tank "Nju fajnenšel".

Bregzit će najverojatnije rezultirati promenom smera politike EU-a o tržištima kapitala, predviđaju u "Nju fajnenšelu", upozoravajući da će EU izgubiti većinu stručnog znanja o tržištima i regulativi koje se decenijama sticalo u Velikoj Britaniji.

Pritom će se i nakon Bregzita glavnica aktivnosti tržišta kapitala u EU odvijati u Velikoj Britaniji, posebno u sektorima poput trgovine i upravljanja imovinom, što znači da neće biti bazirane u bloku, predviđaju oni.

Prema "Nju fajnenšelu", Britanija trenutno čini gotovo trećinu svih aktivnosti tržišta kapitala u EU - više nego Francuska i Nemačka zajedno, prenosi Seebiz.

Gubitak Britanije znači da će udeo EU na globalnom tržištu kapitala pasti sa 21 na 14 odsto, odnosno na trećinu američkog ili na nivo kineskog udela.

"Ukratko – tržišta kapitala u EU biće značajno manja i slabije razvijena nego što su danas, a ekonomija EU biće još više zavisna od posrnulog bankarskog sektora nego što je danas slučaj", navodi se u izveštaju.

Tržišta kapitala, poput sredstava nametnutih putem izdavanja deonica i obveznica, umanjuju zavisnost privrede od kredita banaka.

Odlazak Britanije iz EU za taj će blok značiti gubitak najvećeg finansijskog središta, iako je više od 300 upravljača imovinom, platformi za trgovinu, banaka i osiguravajućih kompanija koji posluju u Britaniji već otvorilo baze u EU kako bi se lakše nosili s posledicama svim mogućih raspleta Bregzita.

Unija u kojoj je Francuska najveće tržište verovatno će izgledati sasvim drugačije od one u kojoj je najveće tržište bila Velika Britanija, naglašavaju autori izveštaja.

EU je usvojila nekoliko zakona o stvaranju unije tržišta kapitala kako bi podstakao kompanije da više novca pribavljaju izdavanjem deonica ili obaveznica i time smanje zavisnost od banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: