Mađaru Tročanjiju resor proširenja

G. ČVOROVIĆ

10. 09. 2019. u 12:45

Novi sastav Evropske komisije ide naruku našoj zemlji. Za kočničara Srbije Dubravku Šuicu - demografija

Мађару Трочањију ресор проширења

Dubravka Šuica i Laslo Tročanji

BRISEL

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


BIVŠI mađarski ministar pravosuđa Laslo Tročanji biće novi evropski komesar za susedstvo i proširenje. Time je pao kamen sa srca svima koji istinski podržavaju evropske integracije Srbije, jer je "u igri" bila i Dubravka Šuica iz Hrvatske, koja je kao evroposlanica oštro kritikovala našu zemlju, a amandmanima pokušavala da koči naš evropski put. Njoj je sad pripao resor demokratije i demografije.

Izbor bivšeg mađarskog ministra je dobra vest, jer i Budimpešta i Tročanji zdušno podržavaju integraciju Srbije u EU. On je pravnik, sudija, advokat, univerzitetski profesor i diplomata. Specijalista je za ustavno, evropsko i uporedno pravo, a bio je ambasador Mađarske u Belgiji, Luksemburgu i Francuskoj.

Izuzetno je važno i što će funkciju visokog predstavnika od Federike Mogerini naslediti Španac Đuzep Borel, iz zemlje koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, imajući u vidu da visoki predstavnik posreduje u dijalogu Beograda i Prištine. Borel će, istovremeno, biti i jedan od osam potpredsednika Evropske komisije.

U novom sastavu EK, kojom će predsedavati Nemica Ursula fon der Lajen, izvršni potpredsednici će biti Letonac Vladis Dombrovskis kao komesar za privredu u korist građana, Holanđanin Frans Timermans zadužen za klimu i Dankinja Margret Vestager s portfeljom digitalnog doba.

Potpredsednici će još biti doskorašnji portparol EK Grk Margaritis Shinas zadužen za zaštitu evropskog načina života, Slovak Maroš Šefčovič za međuinstitucionalne odnose, Čehinja Vjera Jurova za vrednosti i transparentnost, kao i pomenuta Dubravka Šuica.

Doskorašnji komesar za proširenje Austrijanac Johanes Han sada će biti zadužen za budžet i administraciju.


JOKSIMOVIĆEVA: DVE DOBRE VESTI

ZA Srbiju je značajno što je Tročanji iz Mađarske, jer ta zemlja u kontinuitetu, vrlo glasno, podržava politiku proširenja i najglasniji je zagovornik brzog napretka Srbije na putu u EU - kaže ministar za evropske intregracije Jadranka Joksimović.

Kao drugu dobru vest za Srbiju, ona je navela to što je bivši komesar za proširenje Johanes Han predložen za resor budžet i administracija, pa će voditi računa i o odredbama novog budžeta kojima se prave projekcije za prijem novih članova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Vera

10.09.2019. 12:51

Hrvatica Šuica je dobila onaj najbitniji resor za RH a to je demokratija i demografija a Plenković je uveo Zakon u EU da se iz EU Fondova daje novac za demografsku obnovu tako da će hrvatice imati za svako dete po 5-10 000E.

Ljube

10.09.2019. 16:11

Koja EU ,...? Ovakva ni sama preziveti ne moze .Srbijo cisti se odsopstvenih " parazita " i kojekakvih " zapadnih antibiotika " .Zatrovana si ...do bola .