Šumahera leče u Parizu

G. ČVOROVIĆ

10. 09. 2019. u 12:06

Pod velom tajnosti, čuveni vozač formule jedan smešten u bolnicu "Žorž Pompidu" u gradu svetlosti. Pretpostavlja se da će biti podvrgnut tretmanu matičnim ćelijama

Шумахера лече у Паризу

Mihael Šumaher Foto: EPA

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA


ČUVENI vozač Formule jedan Mihael Šumaher smešten je u ponedeljak u parisku bolnicu "Žorž Pompidu". Ovo prebacivanje je bilo organizovano u najvećoj tajnosti, a sedmostruki šampion je smešten na odeljenje kardiovaskularne hirurgije.

Iz vozila je, kako su preneli francuski mediji, najpre izašlo privatno obezbeđenje, od desetak ljudi, da bi iz bolničkih kola, sa registarskim tablicama Ženeve, bolničari izneli osobu koja je preko glave imala prebačenu plavu tkaninu! Šumaher je dovezen u ovu zdravstvenu ustanovu pod lažnim imenom, da bi se, najverovatnije, obezbedio njegov mir i sačuvala anonimnost.

Ipak, francuski novinari su došli do ove informacije. Najpre je "Parizjen" objavio ovu vest, a potom su to potvrdili i drugi mediji. Iz službe za odnose s javnošću, koja je zadužena za pariske bolnice, to, međutim, nije potvrđeno, najverovatnije zbog zaštite interesa pacijenta. U bolnici, na poziv "Novosti", takođe nisu mogli da odgovore pozitivno, pozivajući se na lekarski kodeks. Ni zvanični predstavnik za štampu Šumahera, Sabine Kem, po običaju, nije želela da komentariše ove navode.

Prema nezvaničnim informacijama, Šumaherov tretman je trebalo da započne danas. Prenoseći ovu vest, mnogi su se pitali zašto bi Mihael Šumaher bio transportovan u Pariz iz Švajcarske, čije klinike važe za najbolje na svetu, odnosno koji to tretman rade u bolnici "Žorž Pompidu", a da ga ne rade u čuvenoj Univerzitetskoj bolnici u Cirihu. Novinari su danas ostali i bez odgovora na pitanje zašto je slavni as, koji je već više od pet godina skriven od očiju javnosti, prevezen vozilom Hitne pomoći, a ne, na primer, helikopterom?

TRETMAN Bolnica "Žorž Pompidu"

Foto AP

Šumaher je, kako se saznaje, primljen na odeljenje kojim rukovodi francuski profesor Filip Menaše, inače veliki stručnjak za lečenje kardiovaskularnih problema matičnim ćelijama.

Popularni Šumi je doživeo tešku povredu na skijanju na francuskim Alpima u decembru 2013. godine. Zbog povreda glave, nalazio se u veštačkoj komi do leta sledeće godine. Ubrzo posle toga je pušten na kućno lečenje.

Njegovo stanje se od tada drži u tajnosti, ali su se pojavile nezanične vesti da je ono i dalje veoma ozbiljno. Pretpostavlja se da će u Parizu biti podvrgnut lečenju matičnim ćelijama i da bi mogao da se oporavi od povreda zadobijanih udarcem glave u stenu. Prema drugim izvorima, ovo je samo jedna u nizu transfuzija matičnih ćelija, kojima je u poslednjih nekoliko godina podvrgnut Šumaher.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

dr

10.09.2019. 13:14

Matične ćelije su još uvek neistražen teren.Može se dogoditi da ih telo ne prepozna i da se razvije neki oblik raka.U Rusiji je pomrlo mnogo glumaca i glumica i jedan poznati operski pevač.Svi su koristili tretman matičnim ćelijama za unapređenje zdravlja, dakle kao neka vrsta preventive ,a svi su redom pomrli od tumora na mozgu.Prvih godinu dana ,telo im se preporodilo,da bi ubrzo posle toga svi redom dobili galopirajuće oblike raka...na mozgu...ne mora da znači da će tako biti sa Šumaherom..