Ekonomija

0

Počela gradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti u Sremskoj Mitrovici

Autor: AP

Izvor: Beta

Počela gradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti u Sremskoj Mitrovici

Izvor: Foto: Beta / Mileta Mirčetić

Zajedno sa Mihajlović, kamen-temeljac za gradnju 190 stanova vrednih 750 miliona dinara, položio je i ministar unutašnjih poslova Nebojša Stefanović, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

Mihajlović je istakla da je ovo važan projekat za vladu Srbije i da je došlo vreme da se država oduži svim onim ljudima koji su čuvali zemlju, ali i danas brinu o bezbednosti Srbije.

"Drago mi je da je Sremska Mitrovica šesti grad u kojem počinjemo gradnju, drago mi je da ćemo u oktobru započeti i u Beogradu, a još mi je draže što će se za godinu dana neki ljudi useliti u svoje nove stanove, pre svega u Nišu i Vranju", rekla je ona.

Prema njenim rečima, do kraja ove i početkom naredne godine počeće izgradnja 8.000 stanova, a među gradovima u kojima će se zidati biće i Sombor, Zrenjanin, Zaječar i Кruševac.

Precizirala je da će se u narednih par godina graditi 20.000 stanova u vrednosti od gotovo 800 miliona evra, a da gradnja prvih 8.000 stanova vredi oko 300 miliona evra.

"Imajući u vidu političku stabilnost i finansijsku konsolidaciju, država danas može da stane iza svakog velikog infrastrukturnog projekta, koji se grade godinama i veoma su vredni. Opredelili smo se da Srbiju povežemo sa regionom mnogo više nego što je to bio slučaj do sada i gradimo šest novih auto-puteva", kazala je Mihajlović.

Ona je istakla da je u maju započela izgradnja deonice Preljina-Požega, koja je deo auto-puta "Miloš Veliki", kao i auto-puta ka BiH od Sremske Rače do Kuzmina, te da će uskoro krenuti radovi i na izgradnji Moravskog koridora.

"Za Fruškogorski koridor, koji je podeljen na pet sekcija, završena je projektno-tehnička dokumentacija za prve četiri sekcije. Počinju razgovori o zaključivanju komercijalnog ugovora sa kineskom kompanijom CRBC i realno je da se izvorima finansiranja bavimo krajem ove i početkom naredne godine i da sledeće godine počnu radovi", rekla je ministarka.

Najavila je da će u četvrtak sa Evropskom investicionom bankom potpisati ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Niš-Merdare-Priština.

"Za prvu deonicu od Niša do Pločnika prekosutra potpisujemo sa EIB-om ugovor o finansiranju u vrednosti od 100 miliona evra, kao i ugovor o investicionom grantu vrednom 40 miliona evra", rekla je Mihajlović.

Ona je rekla i da se radi projektno-tehnička dokumentacija za drugi deo prstena ka BiH, od Požege do Kotromana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR