Najnovije vesti
Kultura
Dani izraelskog filma od 19. septembra u Dvorani KCB-a

Dani izraelskog filma od 19. septembra u Dvorani KCB-a

Ambasada Izraela ove godine svoj tradicionalni festival Dani izraelskog filma, organizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, od 19. do 22. septembra u Dvorani KCB. Publika će biti u prilici da pogleda šest nagrađivanih, stilski i tematski različitih ostvarenja koja publici nude uvid u tendencije savremene izraelske kinematografije.

Neka-druga-prica Foto: Iris Nesher / RAS Srbija
Neka-druga-prica

"Neka druga priča"

Izrael / 2018 / Drama / 112’

Režija: Avi Nesher

Scenario: Avi Nesher, Noam Shpancer

Uloge: Sasson Gabai, Joy Rieger, Yuval Segal, Maya Dagan, Nathan Goshen, Maayan Bloom 

Odlučna mlada žena neočekivano donosi odluku da se uda za mladića koji pripada zatvorenoj jevrejskoj ortodoksnoj zajednici u Jerusalimu. Njeni razvedeni, sekularni roditelji i njen deda kuju plan da osujete venčanje, uz nepredvidive posledice.

Petak, 20. septembar od 19h

"Venčanje na papiru"

Izrael / 2015 / Drama / 82’

Režija: Nitzan Gilady

Scenario: Nitzan Gilady

Uloge: Roy Assaf, Moran Rosenblatt, Assi Levy

Hagit, mlada žena sa blagom mentalnom ometenošću, radi u fabrici za proizvodnju toalet papaira. Živi sa majkom Sarom, razvedenom ženom koja je život posvetila ćerci. Dok Hagit žudi za samostalnošću, Sara je rastrzana između želje da je zaštiti i sopstvene želje za životom. Kada uđe u vezu sa sinom vlasnika fabrike, Hagit to krije od majke. Vest o zatvaranju fabrike, uzdrmaće živote dve žene i ugroziti Hagitinu ljubavnu priču.

Petak, 20. septembar od 21h

"Nevernik"

Izrael / 2018 / Komedija, drama, istorijski / 92’

Režija: Eliran Malka

Scenario: Eliran Malka

Uloge: Shuli Rand, Yaacov Cohen, Yoav Levi

Godina je 1983. i Jakovu Koenu, vlasniku štamparije u Jerusalimu, dozlogrdilo je da ga tretiraju kao gubitnika. Čini mu se kao da je rođen na pogrešoj strani, sa pogrešnim prezimenom. U trenutku odlučuje da osnuje sefardsku ultra ortodoksnu partiju i učestvuje na opštinskim izborima u Jerusalimu. Okuplja dvojicu prijatelja i oni zajedno improvizuju kampanju bez sredstava, "veza" i novca, ali sa puno žestine, strasti i želje za pravdom.

Subota, 21. septembar od 19h

"Pertle"

Izrael / 2018 / Drama / 98’

Režija: Jacob Goldwasser

Scenario: Haim Marin

Uloge: Doval'e Glickman, Evelin Hagoel, Nevo Kimchi

Dirljiva i u isto vreme duhovita priča o komplikovanom odnosu Rubena, oca u godinama, i Gadija, njegovog sina sa posebnim potrebama koga je odbacio dok je bio dečak. Kada Rubenovi bubrezi počnu da otkazuju, Gadi želi da svoj bubreg donira ocu. Međutim, komisija za transplatacije ima prigovor na proceduru tvrdeći da Ruben, kao jedini Gadijev zakonski staratelj, ne može da odobri tako invanzivan zahvat. Gadi konačno oseća da je u prilici da uradi nešto smisleno. Ljut zbog odluke komisije, odlučan je da se bori za svoje pravo da sačuva očev život.

Subota, 21. septembar od 21h

"Bilo im je suđeno"

Izrael / 2017 / Komedija, Drama / 100’

Režija: Oded Raz

Scenario: Guy Amir, Hanan Savyon

Uloge: Guy Amir, Hanan Savyon, Gal Amitai

Dvojica kriminalaca Stiv i Čuma jedini su preživeli u terorističkom napadu u restoranu u Jerusalimu. Odlučuju da se promene i postanu “pravi” anđeli. Počinju da ispunjavaju želje ljudima koji ih ispisuju na papirićima i stavljaju između svetog kamenja na Zidu plača. Najgledaniji izraelski film od 1986. godine do danas.

Nedelja, 22. septembar od 20h

"Grešni"

Izrael / Poland / 2016 / Drama / 109’

Režija: Avi Nesher

Scenario: Avi Nesher

Uloge: Nelly Tagar, Joy Rieger, Doron Tavory

"Past Life" prati odvažnu odiseju dve sestre tokom 1970-ih - introvertne kompozitorke klasične muzike i živahne, tabloidne novinarke – tokom otkrića šokantne misterije iz ratnih vremena koja baca mračnu senku na njihove živote.

Svi filmovi koji će biti prikazani na festivalu imaće i srpski i engleski titl. Karte su u prodaji po ceni od 300 dinara na blagajni Dvorane KCB-a