KO ĆE BITI NOVI KOMESAR: Šuica nam već blokirala put

G. Č.

10. 09. 2019. u 08:02

I hrvatska političarka Dubravka Šuica je među kandidatima za budućeg komesara EU za proširenje. Poznata po antisrpskim stavovima, zbog čega će možda resor ipak pripasti Slovencu ili Italijanu

КО ЋЕ БИТИ НОВИ КОМЕСАР: Шуица нам већ блокирала пут

Dubravka Šuica / Foto Tanjug

IZABRANA predsednica Evropske komisije Nemica Ursula fon der Lajen predala je u ponedeljak predlog za raspored komesarskih mesta Evropskom savetu, a u radnom dokumentu u koji su "Novosti" imale uvid, hrvatska kandidatkinja Dubravka Šuica predložena je za budućeg komesara za proširenje. Izbor se drži u tajnosti, a raspodela resora u utorak bi trebalo da bude objavljena.

Protiv Šuice su se, međutim, podigli mnogi. Ona se zalaže za proširenje, ali je u istupima kao evropska poslanica bila veoma oštra prema Srbiji. Govorila je o "Miloševićevoj velikosrpskoj agresiji", tražila "povratak opljačkanog hrvatskog kulturnog blaga" i zahtevala da se zatvaranje svih poglavlja uslovi "zatvaranjem svih otvorenih pitanja iz prošlosti". Bila je i predvodnik u podnošenju amandmana kojima je zahtevala da se bilateralna pitanja između Srbije i Hrvatske otvore na početku pregovora o članstvu Srbije u EU. Uz to, već je izjavljivala da je nerealno da Srbija postane članica 2025. godine.

Zbog toga se u ponedeljak pominjalo da bi resor proširenja, ipak, mogao da dobije Slovenac Janez Lenarčič, a da bi Šuica mogla da preuzme "njegov" viđeni resor za pomorstvo i ribarstvo. Iz slovenačkih izvora "Novosti", međutim, saznaju da bi Lenarčič mogao da bude komesar za humanitarnu pomoć.

U tom slučaju, kao mogući kandidati za komesara za proširenje nezvanično su pominjani Italijan Paolo Đentiloni, čije ime na spisku u koji su "Novosti" imale uvid stoji uz industriju i unutrašnje tržište, Mađar Laslo Tročanji za koga je "predviđen" resor humanitarne pomoći, ili Bugarka Marija Gabrijel kojoj su prvobitno namenjeni kultura i obrazovanje. Čak nije isključeno da to bude i dosadašnji komesar Johanes Han,kome je već "dodeljen" važan resor unutrašnjih poslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Анти Антифа

10.09.2019. 08:23

Шуица је 101% србско презиме.Ипак,хвала јој ако блокира улазак Србије у ту наказну ЕУ која је гора од Југославије.Са њима више никад у никакве заједнице.Само са Русијом.

Sujica

10.09.2019. 08:59

Ја сам Шујица, Србин сам. И читаво племе. Ко је ова, не знам....

sujica

10.09.2019. 11:53

I ja sam Sujica, ona je Suica, to je dio iste loze koji je prije 150 godina odselio na Peljesac i primio katolicanstvo i postali su hrvati i uz out maknuli slovo J iz prezimena.