Bistra glava za mnogo žešći pristup 1Foto: STARSPORT

Loše izdanje protiv Španije, na polju samopouzdanja možda i najproblematičnije, proizvelo je današnji okršaj košarkaša Srbije protiv Argentine u borbi za polufinale Svetskog prvenstva u Kini (13.00).

„Gaučosi“ su bez poraza završili prve dve faze Mundobasketa, tako da im je mnogo lakše pao dolazak u Donguan, koji je od Vuhana, gde su „orlovi“ odigrali drugi deo prvenstva, udaljen oko 2000 kilometara. Za mesto među četiri najbolje reprezentacije i potencijalni susret sa SAD u polufinalu, izabranici Aleksandra Đorđevića moraće da odigraju neuporedivo zrelije, pametnije i konciznije u poređenju sa poslednjim duelom, u kojem su im Španci odredili tačnu „dijagnozu“ i jasno definisali uloge, tako da više ne bi trebalo da bude zabune i bespotrebnog vrtenja floskule da je trenutni sastav Srbije sublimat onog najboljeg u našoj košarci.

Argentina je nekako iz drugog plana došla do glavne pozornice: doduše do četvrtfinala naspram sebe i nisu imali reprezentaciju svetskog renomea, već nalik Nigeriji koja je u sastavu imala zanimljive NBA igrače poput Aminua, Okođija, Metua, ali ipak selekcije koje bi u retko kojoj situaciji mogle da se nadaju visokom plasmanu.

I u aktuelnoj generaciji „gaučosa“ gro igrača igra ili je stasavao u Španiji i Italiji sa kojima zbog etničkog porekla i imaju „specijalne veze“ u vidu lakšeg dobijanja tamošnjih pasoša. Nesumnjivo, Fakundo Kampaco je osnovni ideolog igre. Plejmejker Reala najkorisniji je igrač Argentine sa prosekom od 13 poena i 7,2 asistencije. Naša reprezentacija „kost je u grlu“ Argentini zbog načina na koji smo dobili finale Svetskog prvenstva 2002. koje posebno pamti Luis Skola, 39-godišnji as Šangaj Šarksa prebogatog iskustva u NBA i Evropi.

Argentinci su nesumnjivo slabiji od Srbije pod samim košem, jer osim Skole nemaju dominantnog igrača na pet ili četiri, ali zato poseduju izuzetno pokretljive pojedince koji lako šire igru i prave idealan „spejsing“ za Kampaca, majstora igre jedan na jedan. Markos Delija iz španske Mursije i Gabrijel Dek, član Rela, upravo su takvi igrači, vrlo nezgodni za čuvanje, umešni u otvaranju iz blokada i korisni u kretnjama bez lopte.

– Dobri smo kad igramo zajedno, bilo je tajm-auta kada sam im govorio: „Imajte poverenja u onog do sebe, ne samo u sebe. Verujte da će i on naći neko dobro rešenje.“ To je bila naša snaga do sada i treba da bude i dalje. Moramo da nađemo način da lopta dođe do koša. Protiv Španaca nismo našli, imaju igrače koji su fizički snažni, po visini nama ravni. Moramo da shvatimo da je naša prednost kada lopta ide više ka centrima. Naši momci su spremni. Da razbistrimo glavu i još žešće pristupimo sledećoj utakmici – poručio je selektor Đorđević.

U odnosu na meč sa Španijom, Srbija će morati daleko agresivnije, snažnije i bolje da odigra odbranu na liniji dodavanja. Jasnija komunikacija i funkcionisanje strane pomoći „kao sat“ biće nešto što se podrazumeva, jer osim Kampaca, Argentina ima sijaset kvalitetnih rešenja u spoljnoj liniji sa iskustvom igranja u španskim klubovima.

Laprovitola (pojačanje Reala) i Garino (Baskonija) šutiraju u Kini za tri oko 35 odsto; Vildoza (Baskonija) i Brusino (Saragosa) mogu da predstavljaju značajnu podršku, dok je sam način igre najbolje ilustrovan podatkom da je sa 105 asistencija Argentina treća najbolja reprezentacija na Mundobasketu.

Otkazan još jedan trening

Kinezi su i definitivno podbacili u organizaciji Svetskog prvenstva. Ono što su doživeli u Vuhanu, kada pred meč sa Portorikom uopšte nisu mogli da treniraju, košarkaši Srbije doživeli su i u Donguanu. Razlog je bio taj što se juče u toj sali od 19.30 po lokalnom vremenu (13.30 u Srbiji) odigravala utakmica između Turske i Novog Zelanda, timova koji su se borili za plasman od devetog do 16. mesta na Svetskom prvenstvu u Kini. Naša reprezentacija je odbila mogućnost da trenira u „pomoćnoj dvorani“ i doneta je odluka da po sletanju u Donguan ostanu u hotelu. Inače, u Vuhanu je trening otkazan pošto su dobili termin od 16 časova, samo sat posle ručka, i dugog puta ekipe iz Fošana koji je počeo rano ujutru tog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari