Anja Spasojević: Dominacija Srbije nije neobična, vreme je za olimpijsko zlato

Nekadašnja reprezentativka Anja Spasojević, posle osvojenog zlata na EP, rekla je da su srpske odbojkašice napravile fantastičan uspeh i da je način na koji su to uradile za anale.

Srbija je sinoć u Ankari u finalu EP pobedila domaću selekciju Turkse 3:2 i tako odbranila titulu šampiona Starog kontinenta.

"Šta uopšte komentarisati posle takve dominacije na svetskom, evropskom, a sledeće godine nadamo se i na olimpijskom nivou. Sigurno da nije sve bilo idealno, ali i uslovi u kojima su devojke tamo igrale nisu bili idealni. Sve su rekle da nisu uspele svoje misli da čuju, a Turci su poznati po tome da prave fantastičnu atmosferu. I u takvim uslovima pobediti jednu Tursku, koja je mlada i kvalitetna ekipa... Time je ova medalja još slađa. Devojke su izdržale sve pritiske i na tome im treba čestitati", rekla je Spasojevićeva.

Odbojkašice Srbije tri godine za redom na tri takmičenja osvojile su isto toliko zlatnih medalja.

Na EP 2017. godine osvojile su prvu titulu, godina dana kasnije došla je svetska titula, a juče je Srbija ponovo postala šampione Evrope.

"Način na koji je to urađeno je stvarno za anale. Baš sam sa suprugom komentarisala da li postoji neka ekipa koja je objedinila svetsko, evropsko i olimpijsko zlato. Naše devojke su na putu da to urade. Ovakva dominacija nije neobična. Kvalitet naše ekipe u ovom trenutku je daleko ispred kvaliteta svih ekipa. Ne samo u Evropi nego i u svetu. To je zato što mi imamo takvu postavku ekipe, imamo Tijanu Bošković, suvo zlato, koju nema niko na svetu. Ona je ukombinovana sa još jednim fantastičnim igračem - Brankicom Mihajlović. Takav napadački tandem nema nijedna ekipa na svetu. Tu su kvalitetni srednjaci, jedan od top tri dizača na svetu...", objašnjava nekadašnja odbojkašica.

Ali, sam kvalitet nije dovoljan... 

"Kvalitet je na našoj strani, onda dolazi lepo jedinstvo na terenu i to da devojke stvarno igraju maksimalno u svakom trenutku verujući da mogu da dođu do pobede čak i kada ne ide sve na našu ruku. Ako ih zdravlje posluži i u naredniom periodu mogu da nam garantuje mnogo radosti".

Mentalitet se gradio godinama 

Pobednički mentalitet je nešto što je izabranice Zorana Terzića krasilo tokom celog EP, gde su do finala došle bez izgubljene utakmice, a bivša korektorka ističe da se taj pobednički duh gradi godinama.

"To je ono što pravi razliku između dobre i vrhunske ekipe. Mi smo takva ekipa koja ne dovodi u pitanje mogućnost da dobije utakmicu. To je razlika između dobre i vrhunske ekipe. To je nešto što se gradilo godinama, što je između ostalog dolazilo i sa pobedama".

Tijana Bošković je po drugi put ponela titulu najkorisnijeg igrača, drugu za redom na Evropskim prevnstvima, a to priznanje pripalo joj je i prošle godine na SP.

"Iskreno, mislim da Tijana nema granice. Nadam se da će zdravlje da je posluži i da je to jedino što može da joj postavi neki limit", rekla je nekadašnja odbojkašica.

Vreme je za olimpijsko zlato  

Anja Spasojević bila je deo generacije koja je krenula sa osvajanjem medalja, prvo 2006. godine na SP u Japanu kada je uzeta bronza, a godinu kasnije stiglo je i srebro sa kontinentalnog šampionata. 

Objasnila je šta je razlika između njene greneracije i ove sadašnje.

"Možda će da zvuči surovo, ali kvalitet je razlika. Mi smo bile skup kvalitetnih igrača, ali naša neka snaga je bila da svi moramo da doprinesemo da bi pobeda bila ostavrena. Razlika je u Tijani, Brankici... Sadašnja postavka ekipe je takva da Brankica i Tijana mogu same da iznesu pobedu bez da se pomuče".

Sledeće godine odbojkašice očekuju Olimpijske igre u Tokiju, gde su se već kvalifikovale, a Spaspojevićeva je istakla da je ovaj tim zreo za olimpijsko zlato, koje im je izmaklo u Riju 2016. godine.

"Mislim da su apsolutno sazrele za to. Mislim da su na prošlim Olimpijskim igrama, gde se videlo da žele medalju, sagorele u toj želji. Sada su već prošle i toliko finala, koje su dobile i mislim da su apsolutno spremne da naprave još taj poslednji korak, korak u osvajanju svega onoga što im nedostaje".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво