Film i serije

Film sedmice: "Slomljena planina"

Film sedmice: "Slomljena planina"
Foto: N.N. | Film sedmice: "Slomljena planina"

U svjetlu prve "Povorke ponosa" u Bosni i Hercegovini danas pišem o filmu koji je u velikoj mjeri doprinio borbi za ljudska prava, pokazavši da filmovi LGBT tematike nisu nužno filmovi za uski krug publike. Naprotiv.

Riječ je, naravno, o filmu "Slomljena planina" (Brokeback Mountain) Anga Lija (Ang Lee), koji je te davne 2005. godine zaradio preko 150 miliona dolara i time ne samo uspio napraviti preokret, nego i svojim senzibilitetom, načinom pričanja priče, ali i medijskom kampanjom, privući ogroman broj ljudi, čime je dokazao ključnu stvar - da filmovi ove tematike, pored toga što se bave ozbiljnim pitanjem ljudskih sloboda i prava, mogu biti i unosan biznis. A to je danas ipak ključ. Bilo da je riječ o filmovima ili televizijskim serijama iako su ovi prvi nešto fleksibilniji i u tom kontekstu liberalniji.

U pitanju je film o ljubavi između dva muškarca, čije likove tumače Džejk Džilenhal (Jake Gyllenhall) i Hit Ledžer (Heath Ledger) u kojem se riječ ljubav nikada ne izgovori. Sama tematika, pored odluke da glavni likovi budu dva kauboja, već tada, bila je praćena žestokom raspravom o tome koliko nov i koliko važan ovaj film jeste i pitanjem da li su svi kaubojski filmovi zapravo bili praćeni gej podtekstom. Kada se uzme u obzir činjenica da filmovi do sedamdesetih nisu bili toliko eksplicitni i da su likovi svoju homoseksualnost do tada uglavnom ispoljavali kroz manirizam i suptilne geste u ponašanju, ovo pitanje sigurno nije bez razloga jer otvara niz novih interpretacija.

Paradoks u ovoj priči, međutim, jeste da je "Slomljena planina", koji važi za eksplicitni film koji je doveo prvu, realnu i pozitivnu promjenu, zapravo veoma loše prihvaćen od strane LGBT zajednice. Ipak, drugi paradoks kaže da je, bez obzira na sve njegove mane, ovaj film uspio pokrenuti važan dijalog koji je doveo do toga da se stereotip, kao sredstvo prenošenja poruke, danas u kinematografiji, posebno holivudskoj, sve manje i manje koristi. Hvala mu na tome.

Ocjena: 5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije