SUPEREKSKLUZIVNO! Žoze Murinjo: Srbija nije mrtva! (VIDEO)
Foto: Kurir

Specijalno - Razgovor s jednim od najvećih trenera sveta

SUPEREKSKLUZIVNO! Žoze Murinjo: Srbija nije mrtva! (VIDEO)

Fudbal -

Kakve reči Uvek se super osećam u Beogradu, gradu gde imam mnogo prijatelja. U teškoj ste situaciji u borbi za EURO, ali verujem u vas, uz osmeh je poručio legendarni portugalski stručnjak Žoze Murinjo

Nije slučajno gospodin Posebni. Oseća se to iz svakog njegovog pokreta, svakog osmeha, svake njegove rečenice... Pojavio se pet minuta pre početka utakmice Srbija - Portugal i zauzeo mesto u prvom redu „Rajkove lože“.

Ništa nije beležio, ali budite sigurni da mu ništa nije promaklo. Iako je povremeno spuštao pogled da bi odgovorio na poruku. Saznali smo i čiju.

Da li se čujete s Dekijem Stankovićem?

- Redovno. Evo, pre pet minuta smo se dopisivali telefonom - počeo je priču Murinjo s Nebojšom Petrovićem, članom medijskog tima Fudbalskog saveza Srbije.

Gde je, šta radi, zašto nije na utakmici?

- Još uvek je na odmoru. Stalno smo u kontaktu, imamo grupu na Vocapu i u njoj su svi osvajači „triplete“. Sjajno se zabavljamo. To su prijatelji za sva vremena i naš odnos je i dan-danas fantastičan.

Kako se osećate u Beogradu? Da li vam se dopada glavni grad Srbije?

- Super je, ovde imam mnogo prijatelja. Već šest-sedam godina radim za TOP 11 i zato sam i došao u Beograd. Ovoga puta osećaj je još lepši jer Portugal igra veoma važnu utakmicu u kvalifikacijama.

foto: Kurir

Za Beograd vas vežu lepe uspomene jer ste upravo odavde počeli pohod na trofej Lige šampiona s Portom.

- Da, da... lepe uspomene. Prvi put sam ovde bio s Barselonom kada smo igrali protiv Crvene zvezde 1996. godine. Posle s Portom protiv Partizana, veoma teška utakmica, bilo je 1:1. Delibašić je dao gol za Partizan. Kasnije smo zablistali protiv Marselja i Real Madrida, otišli dalje.

Zbog čega je Nemanja Matić jedan od vaših omiljenih igrača i koje su to njegove glavne prednosti?

- Nemanja je... pa, Nemanja je Nemanja. Pruža sve ono što se meni dopada kod igrača sredine terena. Daje stabilnost i sigurnost ekipi, uvek bira rešenja koja su u korist tima, igra jednostavno, omogućava ofanzivnim saigračima više slobode za kreaciju, pravi ravnotežu... Da bi ovi igrači napred mogli da izraze svoj talenat, moraju da imaju neku zaštitu. Dakle, moraju da imaju igrača poput Matića iza sebe. Naročito u ovom sistemu koji igra Tumbaković. Sa četiri defanzivca i četiri vezna igrača, s Tadićem, koji je blizu drugog špica, veoma je bitno da na toj poziciji u sredini bude neko ko ume da donese balans.

Pored Matića, kojeg srpskog fudbalera biste voleli u svojoj budućoj ekipi?

- Ali ja nemam ekipu (smeh).

Pa znam, zato i kažem u budućoj ekipi?

- To zavisi od ekipe. U ovom momentu, uopšte ne razmišljam o tome. Tek je septembar, a to je period kada klubovi nisu skloni promenama trenera. Miran sam i uživam u nekim drugim stvarima. Radim ono za šta ranije nisam imao vremena. Putujem, posećujem prijatelje... za mene nema problema.

foto: Kurir

Mogu li Portugal i Srbija da se plasiraju na Evropsko prvenstvo?

- Nadam se da mogu. Videćemo, trenutno se tri ekipe bore za dva direktna mesta na završnom turniru. Ova utakmica je bila veoma bitna. Ne znači da je Srbija posle ovog poraza „mrtva“, ali je svakako dovela sebe u tešku situaciju. Portugal je sa ova tri boda korak bliži Evropskom prvenstvu. Veoma interesantna grupa.

Pružio je ruku, zahvalio i otišao da pozdravi prijatelje - Milorada Mažića, Savu Miloševića, Boru Milutinovića, Slavišu Kokezu, Zorana Filipovića... sa svakim srdačno i uz šeretski osmeh. U maniru gospodina Specijalnog.

O dvojici najboljih

IGRAĆE SE FUDBAL I POSLE RONALDA I MESIJA

Šta će se dogoditi sa fudbalom posle Ronalda i Mesija? Utopija ili...

- Ne. Šta je bilo posle Pelea? Šta posle Maradone? Posle Bekenbauera, Ronalda Nazarija, Ronaldinja... i posle Kristijana... i posle Mesija... i posle, i posle, i posle... Fudbal ne poznaje granice. Svakog dana širom sveta rađaju se novi klinci koji će krenuti njihovim stopama.

Zanimljivosti o Murinju

Puno ime i prezime mu glasi: Žoze Mario dos Santos Murinjo Feliks

Gledao je čak tri puta mečeve Srbije u poslednje tri godine

Otkako je napustio Junajted, već deset meseci je bez trenerskog posla

Samo sedam godina je trajala njegova karijera fudbalera, kada je shvatio da ipak nije za teren, nego za klupu

U karijeri je vodio sedam timova - Benfiku, Leiriju, Porto, Čelsi, Inter, Real i Mančester

U maju 2007. godine uhapšen je jer je sprečio službeno lice da stavi njegovog psa u karantin (pas nije bio vakcinisan)

foto: Kurir

Kurir / Nebojša Petrović

Foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track