Svet

0

Hongkong: Prodemokratski demonstranti ispred američkog konzulata

Autor: JU

Izvor: Beta

Hongkong: Prodemokratski demonstranti ispred američkog konzulata

Izvor: Foto: Beta, AP

Protesti su počeli mirno, ali brzo su prerasli u nasilje i vandalizam tokom popodneva, nakon što je policija uhapsila veći broj ljudi u prometnoj stanici metroa.

Demonstranti su postavili barikadu na jednom od izlaza iz metroa, a zatim je zapalili. Stakla na ostalim izlazima bila su polomljena i iscrtana grafitima.

Neki demonstranti nosili su transparente na kojima piše "Predsedniče Tramp, molimo te spasi Hongkong" i "Učinite Hongkong ponovo velikim".

Demonstrati su pozvali SAD da izvrše pritisak na kineske vlasti da odgovore na njihove zahteve.

"SAD je zemlja demokratije. Donalda Trampa bira njegov narod. Mi to želimo", rekao je jedan od demonstranata.

Oni traže od SAD da usvoje predloženi "Hongkonški zakon o ljudskim pravima i demokratiji" koji demokratski senatori iznose na razmatranje sledeće nedelje, piše BBC.

Zakonom bi se od SAD tražilo da svake godine potvrđuju visok stepen autonomije Hongkonga kako bi opravdao poseban trgovinski status te terotorije.

Takođe, kineski zvaničnici bi mogli biti izloženi američkim sankcijama ako bi suzbijali slobode u Hongkongu.

Kina je upozoravala druge zemlje da se ne mešaju jer kaže da je situacija u Hongkongu njena unutrašnja stvar.

Govoreći prošle nedelje, portparol Kancelarije za pitanja Hongkonga i Makaa, Jang Guang, optužio je američke političare da "govore" kroz demonstrante.

Bes prodemokratskih aktivista se izgleda nije smirio ni četiri dana od iznenadne objave šefice hongkonške vlade Keri Lam o potpunom povlačenju predloga zakona o izručenju, koji je podstakao demonstracije od juna.

Demonstranti smatraju da je ta odluka stigla suviše kasno i da je nedovoljna u odnosu na njihove zahteve.

Pslednja tri meseca Hongkong prolazi kroz najgoru političku krizu od kada je 1977. godine vraćen Pekingu. Protesti se održavaju gotovo svakodnevno, a na njima se osuđuje smanjenje sloboda i sve veća ovlašćenja Pekinga u delovanje te poluautonomne oblasti.

Demonstranti juče nisu uspeli da poremete rad aerodroma gde je bio raspoređen veliki broj policajaca. Sinoć se policija u opremi za razbijanje demonstracija sukobila sa demonstrantima u trgovinskoj četvrti Mongkok.

Barikade su podignute na ulicama, a policija je uhapsila veliki broj ljudi. Nivo nasilja je ipak bio manji nego što je zabeleženo poslednja dva vikenda.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR