Prizemljenje! Španci nas prebili, moraćemo težim putem

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.09.19. | 16:30

Argentina je protivnik u četvrtfinalu, ako dođe do polufinala tamo će verovatno protivnik biti SAD, osim ako ne bude iznenađenja

Od velike euforije i zadovoljstva do prilične zabrinutosti i prizemljenja. Tim putem su prošli srpski košarkaši i naša javnost za samo 40 minuta igre protiv Španije, pre i posle utakmice. Crvena furija nam je pokazala nedostatke u igri, sve mane, ponovo se videlo koliko nam ne leže i zato je tim Serđa Skariola slavio sa 81:69. Znaju kako sa nama, a našim igračima mnogo toga nije polazilo za rukom. Imali smo šansu da se vratimo u poslednjoj deonici, prepolovili smo prednost Furije od 21 poena razlike, ali nismo uspeli.

To znači da Srbija morati težim putem. Kao drugoplasirani iz ove grupe u četvrtfinalu idemo na Argentinu, a u polufinalu će verovatno protivnik biti Sjedinjene Američke Države, osim ako ne bude iznenađenja u međuvremenu.

Izabrane vesti

Ušli su nam Španci u glavu, nije išlo ništa od ruke, a potom je i Nikola Jokić isključen u trećoj četvrtini pri dvocifrenoj prednosti Furije. Odigrali su fantastičnu odbranu, imali su više energije, bili precizniji i na kraju su dobili ovaj meč. Iako su naši opet imali šansu da se vrate i dobiju, ali posle loših poteza, igre i promašaja Gudurića, Bjelice i Micića... To je bilo samo u domenu teorije.

Možda ne bi bilo loše da se opet sastanemo u finalu pa da onda to bude ono pravo. Ali, da bi Plavi stigli do tamo, moraju mnogo bolje od današnje partije.

Mnogo bolje. Drastično bolje.

Bogdan Bogdanović je bio jedini dvocifren naš igrač sa 26 poena i 10 skokova, ostali su imali manje od 10 poena. Riki Rubio je dao 19 poena, Viktor Klaver je dodao 14, a Mark Gasol 11.

Srbija je meč otvorila trojkom Birčevića, ali i ne tako dobrom defanzivnom gde je Oriola pobegao u dva navrata, a na to je i Đorđević insistirao pred samo početak duela. Morali su Plavi bolje da brane u odbrani, ali i bolje da grade koš.

Očekivano je bilo da Plavi imaju prednost ispod koša i zato je naš tim pametno krenuo u meč i počeo da "kači" lične greške visokim igračima Furije. Prodadio je i Bogdan, krenuli su poeni u tranziciji posle dobre defanzive i Srbija je preuzela vođstvo. Važno - da se odmah stavi do znanja ko mu stoji prekoputa. Posle 10 minuta igre Orlovi su vodili sa sedam razlike.

Bilo je očigledno da se dosta oslanjamo u napadu na Bogdana, pa se čekalo da i ostali prorade, posebno Bjelica, Gudurić, Micić, Marjanović...

Jokić je dosta učestvovao u igri pa onda nestao, Španci počeli da pogađaju trojke, da igraju i oni bolju odbranu, postavili su zonu i sa njom mučili naš sastav i brzo su stigli u egal. Potom i poveli.  Sve zahvaljujući odličnom defanzivom gde su nas „zaključali“ potpuno kao nijedna ekipa do sada na prvenstvu.

Velika euforija i ogromna očekivanja pred ovaj duel već na poluvremenu su se pretvorili u zabrinutost i nekoliko znakova pitanja. Kao da su Španci skinuli bocu s kiseonikom našima sa leđa. Gušili su se u drugoj četvrtini, nikako im nije uspevalo da prorade, razlog - premalo raspoloženih igrača. Pritisak ili nešto drugo, sada više nije ni važno.

Španci su dobro gađali za tri poena, odlično čuvali Bogdana, Rubio je vezao dve trojke, a Bogdanović je bio više nego raspoložen da se pobije sa Furijom (14 poena), sve to dovoljno za 37:45 za Španiju posle 20 minuta. Previše poena primljenih u drugoj četvrtini - 32.  Srbija je gađala za tri poena 2/11, Španci 7/17 u tim momentima. Nije bilo protoka lopte u napadu, ruke su se „skratile“, Španci su na parketu delovali „napaljenije“ i hrabrije i sve je to u drugom poluvremenu moralo da se promeni.

Ali, nije se mnogo promenilo. Zato Španci slave.

Nudili su se igači Furije, imali loše periode u igri, ali kada god bi naši probali da se približe usledio bi novi promašaj ili greška, a na drugoj strani su i Španci imali sreće i iskustva, pa sve to zajedno donosi činjenicu da ćemo morati malo težim putem u nastavku šampionata.

Ako je neka utakmica mogla da se izgubi, onda je to ova. Ali, više nema mesta za nove greške. 

ŠPANIJA - SRBIJA 81:69 (13:20, 32:17, 22:19, 14:13)

Sportski centar Vuhan
Gledalaca: oko 6.500
Sudije: Maranjo (Brazil), Anderson (SAD), Bermudez (Meksiko)

ŠPANIJA: Beiran, Klaver 14, 7sk, Kolom, Fernandez 7, Gasol 11, 6sk, 6as, H. Ernangomez 3, V. Ernan gomez 7, Ljulj 9, Oriola 6, Rabaseda, Ribas 5, Rubio 19, 5sk, 4as.

SRBIJA: Birčević 3, Bjelica 3, Bogdanović 26, 10sk, 6as, Gudurić, Jokić 6, Jović 4, Lučić 8, Marjanović, Micić 5, Milutinov 7, Raduljica 7, Simonović.

FOTO: FIBA Basketball


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara