Pacijenata sve više, a doktori idu u penziju

Stanovništvo Amerike stari, mnogima je potrebna svakodnevna pomoć doktora, kojih je sve manje.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 08.09.2019.

17:00

Pacijenata sve više, a doktori idu u penziju
Foto: Depositphotos, everythingposs

Prema predviđanjima Udruženja američkih medicinskih koledža, SAD će do 2032. godine imati manjak od 46.900 do 121.900 lekara u primarnoj i specijalističkoj nezi.

Starenje američkog stanovništva pogodiće zdravstvenu industriju na više načina. Amerikanci žive duže i zdravije živote, dok se tek u kasnijim godinama javlja potreba za češćim lekarskim pregledima.

Jedna trećina lekara koji su trenutno zaposleni u narednoj deceniji imaće više od 65 godina, te će veliki broj stručnjaka u sledećih deset godina otići u penziju.

"Znamo da stariji pacijenti koriste dva do tri puta više medicinskih usluga od mlađih pacijenata, a broj ljudi starijih od 65 godina dupliraće se samo u narednih 10 do 15 godina", rekao je izvršni potpredsednik udruženja, doktor Atul Grover. "Potrebni su nam lekari svih profila i specijalnosti, ali polovina njih je neophodna u primarnoj zdravstvenoj nezi.", dodao je Grover.

Manjak lekara posebno je evidentan u Arizoni, a situacija je posebna loša u ruralnim sredinama, gde je zaposleno duplo manje lekara nego što je realno neophodno. Dodatni problem ove države je ubrzan rast stanovništva, pa su tako četvrti na listi američkih država u kojima procenat stanovništva najbrže raste. Trenutno su u potrazi za 600 lekara primarne zdravstvene zaštite, a predviđa se da će taj broj do 2030. godine porasti na 2.000.

Arizona se sa ovim problemom bori na različite načine, jedan od njih je čak i pokušaj da se izmene određene stavke zakona. Republikanska Vlada Arizone nedavno je potpisala univerzalni zakon koji bi omogućio priznavanje licenci ljudima koji su istu stekli u drugim američkim državama, i na taj način olakšala prelaz doktora u ovu državu. Ova mera je prva takve vrste u zemlji i utiče na razne vrste licenciranih zanimanja, od frizera do lekara.

Udruženje američkih medicinskih koledža podržava odluku o promeni zakona, ali dodaju i da je neophodno ulagati više u program obuke lekara u svim specijalizacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: