');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Blažo Đukanović ostvario "CRNOGORSKI SAN": Jedini naslednik "VEČITOG VLADARA" Crne Gore uskoro staje na ludi kamen

Milo Đukanović zvanično dobija snajku. Njegov sin jedinac Blažo izgovoriće "da" na glamuroznoj proslavi u hotelskom kompleksu Sveti Stefan 21. septembra. Nije poznato ko je buduća gospođa Đukanović niti se u crnogorskim medijima može pronaći nešto o njoj. Ni Blažo ne voli kamere iako su povremeno umele da ga uhvate i to u društvu srpskih pevačica.

Blažo Đukanović, Milo Đukanović Foto: EPA / Boris Pejović / RAS Srbija
Blažo Đukanović, Milo Đukanović

Ko je mlađi Đukanović koji staje na "ludi kamen"?

Blažo je Milov jedini sin koji se u crnogorskoj javnosti predstavlja kao biznismen, ali teško da bi to bilo tako da nije bilo "podrške" porodice - od strica je dobijao novac za projekte, a tata, najmoćniji čovek u državi poslednje tri decenije, te projekte je nameštao sinu. Blažo je tako postao "uspešan", iako se za njim vuku i dugovi. Povezivan je i sa velikim poslovima, investicijama na primorju...

Vrtoglav uspeh

Prvi veliki posao u kome se Blažo pominje jeste to da je postao vlasnik dva poslovna prostora ukupne površine od oko 450 metara kvadratnih u popularnoj podgoričkog Vektri.

Milo Đukanović
Foto: EPA / EPA;
Milo Đukanović

Prema zvaničnim podacima objavljenim u crnogorskim medijima, Blažo je tu imovinu 2006. godine dobio na poklon od strica Aca Đukanovića kada je imao samo 18 godina. Od izdavanja ta dva poslovna prostora mesečno zarađuje 2.340 evra, navele su podgoričke "Vijesti".

Godinama kasnije, 2013. godine on je otvorio kompaniju "BB Solar" zajedno sa partnerom Ivanom Burzanovićem, koji je u Centralnom registru Privrednog suda zaveden kao njen izvršni direktor.

Kako je navedeno u Centralnom registru Privrednog suda, osnivački kapital kompanije je iznosio svega jedan evro, što znači da su i Blažo Đukanović i Burzanović u nju uložili svega po pedeset centi. Tih pedeset centi pretvorile su mladog Đukanovića u vodećeg biznismena u oblasti solarne i hidroenergije u Crnoj Gori za samo par godina, navodi crnogorski list "Monitor" u svojoj analizi.

BB Solar je proteklih godina realizovao brojne projekte zamene rasvete u crnogorskim gradovima.

Nakon toga je mladi Đukanović postao i vlasnik firme "BB Hidro" i tako se upustio u svet poslovanja sa mini hidroelektranama, a, prema navodima tamošnjih medija, planira da ih gradi na rekama Bistrica i Slatina.

Zamerio se seljanima

Zbog svojih poslova oko hidroelektrana, Blažo Đukanović se zamerio i meštanima sela kod Kolašina, nakon što im je zabranjen prolaz preko zemljišta koje je kupio za gradnju hidroelektrane.

Meštani kolašinskih sela Vojkovići i Bistrica usprotivili su se ranije tome da kompanija "BB hidro" gradi male hidroelektrane. Skoro svi meštani ta dva sela potpisali su ranije peticiju, kojom su tražili da se reka zaštiti od investitora, pisao je "Dan".

Kako su objasnili meštani, gradnja bi imala katastrofalne posledice ne samo po životnu okolinu, već i po kuće koje bi bile ugrožene u slučaju poplava.

Pročitajte još

Porodične veze

Ipak, upućeni tvrde da bi Blažo teško mogao da ostvari tako vrtoglavo brz uspeh, da nije važnih porodičnih veza. "Monitor" ukazuje na to da je on "crnogorski san" ostvario uz malu pomoć strica bankara i tate (tada premijera), jer mu je jedan dodeljivao kredite, a drugi koncesije i subvencije.

Poslovi sa ocem i prvim čovekom Crne Gore se tu, međutim, ne završavaju.

Blažo Đukanović je 25. juna 2018. godine od oca preuzeo i vlasništvo i rukovođenje firmom "Kapital invest", nakon što je Milo ponovo izabran za šefa države. Istog dana upisao se u Centralni registar privrednih subjekat kao suosnivač u firmi "Kodio" sa 40 odsto akcijskog kapitala. Reč je o firmi čija je osnovna delatnost informacione tehnologije.

Dugovi preko glave i kockanje u Las Vegasu

Posao mu navodno toliko dobro ide, da i sam njegov otac jednom rekao da je Blažo bogatiji od njega, pisale su podgoričke "Vijesti". A navodno je mlađi Đukanović i podmirio Milove dugove "Atlas banci" čiji vlasnik je Duško Knežević, nekadašnji prijatelj, a sada veliki neprijatelj crnogorskog predsednika. Blažo je ocu na poklon da 17.000 evra.

Međutim, i sam Blažo je izgleda u dugovima. Ono što je javno poznato, jeste da je kod Hipotekarne banke uzeo kredit od milion i po evra. Kako su pisale "Vjesti", on je kao garanciju, osim svoja dva poslovna prostora u zgradi Vektra u Podgorica, založio je i luksuzni dupleks od 199 kvadrata i garažu u zgradi na Žabljaku, koje je navodno kupio prihodima od izdavanja poslovnih prostora.

Manje javne su neke druge sklonosti Milovog nasledinka, a njih je obznanio, biznismen i bivši blizak saradnika prvog čoveka Crne Gore Duško Knežević. Uz niz optužbi za korupciju i zloupotrebu protiv Mila Đukanovića, on se osvrnuo se i na njegovog sina, za koga je rekao da "neretko skokne do Las Vegasa" i da se tamo kocka. nTako je Knežević u odgovoru na jedan komentar na Instagramu naveo "Važno je da je Blažo u Las Vegasu da malo zavrti rulet".

U društvu srpskih pevačica

Kao što su mediji često Mila Đukanovića povezivali sa pripadnicama srpske estrade, kao što je Jasna Milenković Jami, tako izgleda da i njegov sin ima afiniteta prema pevačicama sa ovih prostora.

Milica Pavlović i Blažo Đukanović
Foto: Alo! / RAS Srbija
Milica Pavlović i Blažo Đukanović

Iako svoj privatni život krije kao zmija noge, pa tako nema ni javne profile na društvenim medijima, pre tri godine on je snimljen u društvu pevačica Milice Pavlović i Rade Sarić. Naime, Rada Sarić je objavila snimak na svom "Instagramu" na kome se vidi kako Blažo i Milica đuskaju jedno pored drugog.