NA SKUPU 2.000 LJUDI: Prva Parada ponosa u BiH bez incidenata (FOTO)

O. Matavulj

08. 09. 2019. u 11:19

Pod sloganom "Ima izać" pripadnici LGBT zajednice u euforičnoj i vrlo opuštenoj atmosferi mirno prošetali Sarajevom. Obezbeđivalo ih 1.200 policajaca, grad bio blokiran

НА СКУПУ 2.000 ЉУДИ: Прва Парада поноса у БиХ без инцидената (ФОТО)

Foto Tanjug

U SARAJEVU je u nedelju održana prva Parada ponosa u BiH u kojoj je učestvovalo više od 2.000 ljudi, što je premašilo i očekivanja organizatora.


Pod sloganom "Ima izać" pripadnici LGBT zajednice u euforičnoj i vrlo opuštenoj atmosferi mirno su prošetali od Večne vatre u Titovoj ulici do zgrade Parlamenta BiH.


Celi skup prošao je bez ijednog incidenata. Tome su značajno doprinele i velike mere obezbeđenja, koje su bile na snazi sve dok se učesnici parade nisu razišili. Skup je obezbeđivalo 1.200 policajaca koji pre početka nikome, pa ni pešacima, nisu dozvoljavali da se kreću planiranom rutom šetnje.


Za vreme šetnje učesnici su pevali pesme, među kojima se izdvajala "Aj Karmela" Darka Rundeka. Ushićeno su zviždali, mahali zastavama duginih boja i transparentima kojima su objavljivali "smrt fašizmu" i pozivali na poštovanje prava LGBTIK zajednice.

Među transparentima izdvajali su se "Ja BiH slobodu", "Solidarnost", "Ljubav nije privilegija", "Ruka pored ruke od Sarajeva do Banjaluke"... Podršku su dobijali i sa obližnjih zgrada sa kojih su im stanari uz osmeh mahali, slali poljupce.

Po završetku šetnje organizatori parade svima su zahvalili što su došli da podrže "borbu za osvajanje ravnopravnosti svih građana u BiH".


JAVNE LIČNOSTI

PARADU ponosa u Sarajevu podržale su brojne javne ličnosti iz BiH. Među njima glumci Feđa Štukan i Almir Kurt, scenarista Feđa Isović, režiser i producent Ademir Kenović, umetnik Božo Vrećo. U šetnji je bio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ambasadori Erik Nelson (SAD), Metju Filf (Velika Britanija), te drugi političari, sportisti...








Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Blagoje Jovovic

09.09.2019. 12:44

Poštto je Beograd vec deset godina organizuje parade,mislim da je trebalo sledecu paradu odrzati u Novom Pazaru