Jubilej SPC: Crkva je stub opstanka

Miroljub Nićiforović

07. 09. 2019. u 21:48

U porti Petrove crkve kod Novog Pazara počelo obeležavanje jubleja SPC. Milenijum prvog spomena Raške eparhije. Petrova crkva je najstarija hrišćanska bogomolja na Balkanu

Јубилеј СПЦ: Црква је стуб опстанка

Narod i crkveni velikodostojnici ispred crkve kod Novog Pazara,Foto M.Nićiforović

VEČERNjOM službom koju je služio vladika raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije, u Petrovoj crkvi kod Novog Pazara, najstarijoj hrišćanskoj bogomolji na Balkanu, u subotu je počelo obeležavanje hiljadite godišnjice prvog pisanog spomena Raške eparhije i osam vekova Srpske pravoslavne crkve.

Molitvi u ovoj srpskoj svetinji i svetskom kulturnom dobru pod zaštitom Uneska, gde je osnivač prve srpske države Stefan Nemanja održavao svoje čuvene deževske sabore i donosio za Srbiju najvažnije odluke i gde je kršten njegov najmlađi sin Rasto Nemanjić - Sveti Sava, prisustvovalo je više vladika Srpske pravoslave crkve, brojno monaštvo i sveštenstvo, verni narod iz ovog kraja i sa Kosova i Metohije, gosti iz drugih delova Srbije i Crne Gore...

Nakon molitve, u porti crkve održana je i Svečana akademija, a potom i prigodan kulturno-umetnički program koji su pripremila kulturno-umetnička društva iz Starog Rasa i sa Kosova i Metohije.

Glavni događaj obeležavanja dva velika jubileja Raško-prizrenske eparhije i Srpske pravoslavne crkve planiran je za nedelju, takođe u Petrovoj crkvi, gde je nekada bilo sedište raške episkopije.

Foto M.Nićiforović

U planu je i niz drugih verskih i kulturnih skupova u Starom Rasu, ali i u drugim delovima Raško-prizrenske i kosovskometohijske eparhije, koja je dala i daje veliki doprinos opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i zaustavljanju seoba iz Raške oblasti.

Foto M.Nićiforović

Foto M.Nićiforović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mile

07.09.2019. 22:18

Tu se i sam Stefan Nemanja(sveti Simeon Mirotočivi) po drugi put krstio...verovatno ste to nenamerno izostavili...

др Милан Лекић

09.09.2019. 12:10

@Mile - Немања је крштен само једном по православном обреду. Његов отац Тихомир/Деса и стриц Чедомир били су православни свештеници ("поп и архипоп") који су градили православне храмове у долини Неретве, Поповом пољу и на Мљету (Жит. Ст. Немање од Првовенчаног, Париз), а чукундјед Војислав/Доброслав "поп из Луке/Неретва" ("архонт српске Далмације", Кекаумен, 11в), према Томи Архиђакону био је "архипоп Сплитске цркве и православац са пуно дјеце" (13в). Зашто би Немања био крштен у "латинској цркви?