Ksenija Božović: Žena sa "liste" 1Foto: N1

Čime je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić ubedio nepunih 20 meseci posle ubistva predsednika GI „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića njegovu najbližu, najodaniju saradnicu i saborca Kseniju Božović da SDP na predstojeće vanredne kosovske parlamentarne izbore izvede sa Srpskom listom?

Koju Vučićevu „ponudu“ ona nije mogla da odbije, pa je došlo do neočekivanog prestrojavanje SDP za koje razumevanje nema ni njeno malobrojno preostalo članstvo jer „ne želi savez sa strankom, čiji je potpredsednik osumnjičen za Ivanovićevo ubistvo“?

Pozivajući se na reči samog Ivanovića, Ksenija Božović ovaj čudan predizborni „brak“ objašnjava činjenicom da „Srbi na KiM nemaju drugu državu osim Srbije“ zbog čega je „Srpska lista za SDP sad Aleksandar Vučić, kog će podržati“.

Ona tvrdi da je u pitanju opstanak u politici SDP, koja nikada neće odustati od zahteva da se otkriju Ivanovićeve ubice i svog političkog programa. Uprkos tome, Ivanovićeva porodica juče je zatražila od CIK da se ime Olivera Ivanovića, koje je SDP stavila u zvaničan naziv, ne koristi na izbornim listama.

Istine radi, SDP nikada nije bila oponent, nego konkurent u sprovođenju Vučićeve politike na KiM. Jedino što Oliver Ivanović, iako je razgovarao sa AV, nikad nije pristao na bude na njegovoj izbornoj listi. To je platio medijskim i političkim „linčem“. Iako su mnogi iznenađeni sadašnjom nedoslednošću SDP – pale su i teže reči, pojedini srpski političari na KiM ukazuju da to što se desilo sa Ksenijom Božović nije bio sporazum, nego ultimatum.

Srećan je jedino Vučić, koji će preokretom u SDP delimično amortizovati prozivke za eventualnu umešanost zvaničnog Beograda u Ivanovićevo ubistvo. AV kaže da poznaje Kseniju Božović kao ozbiljnu, inteligentnu ženu, još dok je bila predsednica Skupštine Severne Mitrovice, ali prećutkuje da ju je 2016. sa tog mesta smenila upravo Srpska lista u koju je prethodno bio prešao deo SDP.

Ksenija Božović rodom je iz okoline Vučitrna. U Prištini je završila Ekonomski fakultet. Sa porodicom živi u srpskom, severnom delu Kosovske Mitrovice, gde kao finansijski inspektor radi u poreskom sistemu Srbije. Jedno vreme zbog političke aktivnosti, aktuelna vlast pretila joj je premeštajem u Šabac.

Kao politički saborac Olivera Ivanovića od 2002, bila je odbornik u SO Kosovska Mitrovica i u srpskom i u kosovskom sistemu lokalne samouprave. Dan pre nego što je SDP saopštila sa kim 6. oktobra izlazi na izbore saslušana je u Specijalnom tužilaštvu Kosova, koje vodi istragu o Ivanovićevom ubistvu, zbog izjave da sumnja da su u njegovu likvidaciju umešani Srbi, Albanci i stanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari