KRUŽNA TRKA OKO KALEMEGDANA: Trofej legendarnog italijanskog vozača Tacia Nuvolaria stigao u Beograd
Foto: Kurir

POSLE 80 godina NUVOLARIJEV TROFEJ STIGAO U SRBIJU

KRUŽNA TRKA OKO KALEMEGDANA: Trofej legendarnog italijanskog vozača Tacia Nuvolaria stigao u Beograd

Društvo -

Samo za ljubitelje: Italijanski automobili i trofeji danas će biti izloženi u

kraljevskom kompleksu, u Belom dvoru, kao i na samom krugu Kalemegdana, istakao je dr Đorđo Andrijan, jedan od organizatora trke

U srpskoj prestonici danas u 12 sati biće održana „Kružna trka oko Kalemegdana“, a tim povodom u Beograd je stigao i trofej koji je na ovom sportskom nadmetanju pre 80 godina osvojio legendarni italijanski vozač Tacio Nuvolari. - Ovo je najbolji način da doprinesemo sećanju na našeg legendarnog vozača. Trofej će sada biti na mestu gde se vozilo za poslednju veliku nagradu pre Drugog svetskog rata - rekao je Alberto Marenđi, predsednik Automobilskog kluba Mantova, koji je i vlasnik muzeja u kom se čuvaju originalna sećanja na vozača Nuvolarija.

foto: Kurir

Jedan od pokretača događaja Aleksandar Đorđević izrazio je čast što mu se ukazala prilika da izloži trofej i automobile: - Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da izložim trofej i automobile u okviru mog godišnjeg događaja - radosno je potvrdio Đorđević.

Domaćin ovog prestižnog međunarodnog takmičenja biće i grupa „Nuvolari se vratio u Beograd!“, koja će dovesti vrhunske vozače iz raznih zemalja, a oni će svojim automobilima doći u Beograd.

foto: Kurir

Italijanski automobili i trofeji danas će biti izloženi u kraljevskom kompleksu, u Belom dvoru, kao i na beogradskoj promenadi. Natpisi o trofejima posvećeni su kralju Petru II Karađorđeviću, pošto je takmičenje 1939. godine organizovano u čast kraljevog 16. rođendana.

- Drago mi je što imam priliku da ovaj dragoceni element srpske baštine vratim kući bar na nekoliko dana. Činjenica da će biti izložen i u kraljevskom kompleksu i na samom krugu Kalemegdana čini ovaj događaj jedinstvenim - istakao je dr Đorđo Andrijan, generalni direktor „Motor heritidž konsaltinga“, koji je dodao da se Italijani raduju vožnji automobilima duž Kalemegdanske staze kao što je to uradio njihov Tacio pre 80 godina.

Ambasador Italije 140 GODINA PARTNERSTVA

Ambasador Italije u Srbiji Nj. e. Karlo Lo Kašo izrazio je zadovoljstvo i podsetio na dobre partnerske i strateške odnose Srbije i Italije: - Naše zemlje broje 140 godina diplomatskog odnosa i 10 godina strateškog partnerstva! Želim da to proslavimo, i da naše partnerstvo nastavi da jača! - istakao je Lo Kašo.

Kurir.rs/Milica Vujović Foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track