Najnovije vesti
Vesti Beograd
Vesić: Završava se obilaznica, sledi gradnja tunela ispod centra grada, KRAJEM 2020. I METROA

Vesić: Završava se obilaznica, sledi gradnja tunela ispod centra grada, KRAJEM 2020. I METROA

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da više nije dilema da saobraćaj funkcioniše bolje posle rekonstrukcije Trga republike, Topličinog venca i Karađorđeve ulice.

karaburma marijane gregoran radovi ulica vesić Foto: Beoinfo / Promo
karaburma marijane gregoran radovi ulica vesić

On je istakao da je Beograd veliki grad i da u određeno vreme uvek postoje gužve u saobraćaju, i podsetio da u drugim većim gradovima Evrope postoje mnogo veći zastoji nego u srpskoj prestonici.

– S obzirom da je svake godine u Beogradu povećanje za 50.000 novoregistrovanih automobila, svakodnevno radimo na razvitku nedostajuće infrastrukture koja decenijama nije rešavana. Završava se obilaznica oko Beograda, trenutno se radi deonica od Orlovače ka Bubanj potoku. Pored toga izvode se radovi na unutrašnjoj obilaznici koja treba da spoji Mosta na Adi sa novim mostom na Adi Huji. Počeli su radovi na rekonstrukciji Bulevara patrijarha Pavla. Takođe u toku su pripreme za izgradnju metroa koji treba da počne da se radi krajem sledeće godine, kao i tunel koji treba da spoji potez od Ekonomskog fakulteta do Pančevačkog mosta – najavio je Vesić i dodao da su to veliki projekti koji će omogućiti da se saobraćaj u Beogradu brže odvija.

Pročitajte još

On je podvukao da je rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla posebno važna jer je to najvažnija veza građanima sa Vidokovca i Rakovice sa Mostom na Adi i Novim Beogradom.

– Da bi se ti radovi izveli bilo je potrebno da se izmesti korito Topčiderske reke za 50 metara, kojim je omogućen prostor za još dve kolovozne trake, dok će sredinom bulevara ići tramvajske šine – precizirao je zamenik gradonačelnika za Beogradsku hroniku RTS.

On je podsetio da Grad Beograd, kada je u pitanju učešće u porezu na zarade od Republike dobija 67 odsto, dok sve druge lokalne samouprave dobijaju 77 odsto, i dodao da je samo u periodu od 2011. do 2018. Beograd dobio 30 milijardi dinara manje od drugih lokalnih samouprava.

Vesić je najavio za nedelju veliki celodnevni program na rekonstruisanom Trgu republike kada će Narodno pozorište obeležiti svoj jubijej, podsetivši da se trg nekada zvao Pozorišni.

Potez od Terazija ka Trgu republike
Foto: Blic / RAS Srbija
Potez od Terazija ka Trgu republike

– Beograd je konačno dobio pravi centralni trg. To će biti mesto okupljanja, kao u svim velikim evropskim gradovima. Očekuje se puštanje u rad i nove rasvete sa više od 100 svetiljki koja će se koristiti tokom izvođenja predstava, kakav će slučaj biti u nedelju, pa do modnih revija, koncerata i klizališta u zimskim mesecima – zaključio je Vesić.