Svet

0

Osamdesetogodišnjica „Grupe 39“ – udruženje nezavisnih novinskih agencija širi krug članova

Autor: AP

Izvor: Beta

Osamdesetogodišnjica „Grupe 39“ – udruženje nezavisnih novinskih agencija širi krug članova

Najstarije udruženje nezavisnih novinskih agencija „Grupa 39“ obeležila je 5. septembra 2019. osamdesetu godišnjicu postojanja na generalnoj skupštini u Beču. Dopuna statuta pod sadašnjim austrijskim predsedavanjem omogućila je prijem dva nova člana – nemačka agencija DPA (Deutsće Preše-Agentur) i britanska novinska agencija PA Media zvanično su se pridružile juče.

Osamdesetogodišnjica "politički nezavisnih novinskih agencija"

Koreni grupe koja sada ima deset članova sežu u 1939. godinu kada su, na početku Drugog svetskog rata, agencije iz Danske, Norveške, Švedske, Finske, Belgije, Holandije i Švajcarske postavile temelje za "Grupu 39" pod imenom "Helkomune" (Hellcommune) kao protivtežu tadašnjim međunarodnim agencijama pod uplivom i kontrolom države.

Vrednosni model za nezavisne novinske agencije

Tada, kao i danas, članove ujedinjuje zajednički sistem vrednosti. One su nezavisne od države i vlada i rade u skladu sa novinarskim načelom objavljivanja "istinitih i objektivnih vesti" smatrajući ekonomsku snagu osnovom za očuvanje svoje uređivačke nezavisnosti. "Jedna od naših najvećih odgovornosti je da se tog modela držimo i u budućnosti", rekao je na generalnoj skupštini Klemens Pig, predsednik "Grupe 39" i generalni direktor austrijske novinske agencije APA.

"Model 'slobodnog protoka informacija' i nezavisnog i na činjenicama zasnovanog agencijskog novinarstva je u svetlu tekućih globalnih izazova važniji nego ikada". Od oko 140 novinskih agencija u svetu samo 20 nije pod uticajem države. "Tradicionalna i snažna uloga nezavisnih agencija leži u emitovanju verodostojnog i pouzdanog sadržaja", rekao je Pig.

Združivanje snaga kroz digitalizaciju i tehnologiju

"Prijemom nemačke agencije DPA i britanske PA sada su sve evropske nezavisne agencije ujedinjene u 'Grupi 39'", rekao je Pig. Po njemu, snažnije umrežavanje i združivanje agencija na digitalnom i tehnološkom nivou je neizbežno.

Publikacija posvećena osamdesetogodišnjici "Grupe 39" predstavlja delatnost, članove, istorijat, zadatke i strategije nezavisnih novinskih agencija u Evropi (gruppe.apa.at/gruppe-39 )

"Grupa 39":

"Grupa 39" je najstarije udruženje nezavisnih novinskih agencija na svetu. Ime mu potiče od godine osnivanja, 1939, kada su novinske agencije iz Norveške (NTB), Švedske (TT), Finske (STT), Belgije (Belga), Holandije (ANP), Danske (Ritzau) i Švajcarske (SDA) uspostavile zajedničku mrežu vesti. Austrijska agencija APA postala je osmi član 1956. godine, a 2019. su u članstvo primljene agencije DPA i PA Media.

Udruženje se rukovodi načelom da "slobodna štampa zahteva slobodne i nezavisne novinske agencije". Nezavisnost od države, vlada i političkih stranaka je za članove ključna garancija novinarske objektivnosti. Sve agencije koje su članice grupe organizovane su kao kooperative ili slično njima, u vlasništvu su medija u svojim matičnim zemljama i spadaju u najnaprednije i ekonomski najuspešnije novinske agencije. "Grupa 39" ove godine obeležava 80 godina postojanja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR