Nova vest
Košarka

Petak, 06.09.2019.

06:15

Bitka za četvrtfinale – Portorikanci se ne smeju potceniti

Košarkaši Srbije nastavljaju pohod kroz Kinu.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Bitka za četvrtfinale – Portorikanci se ne smeju potceniti
Foto: KSS

U četvrtak su prešli 1.000 kilometara od Fošana do Vuhana gde već u petak igraju novi meč.

Sledeći rival ekipe Aleksandra Đorđevića je selekcija Portorika, koja je uz dosta sreće stigla do drugog kruga.

Latinoamerički tim je u prvoj fazi zabeležio dve tesne pobede posle velikih preokreta u Gvangdžou – nad Iranom 83:81 i Tunisom 67:64.

Iranci su imali 19 poena prednosti tokom treće četvrtine, bili su na +17 početkom poslednje, ali su potceneli "vatrene" Portorikance.

Maksimalno su iskoristili čak 18 izgubljenih lopti Iranaca, da bi trojkama Davida Uertasa (32 poena) preokrenuli na 16 sekundi pre kraja.

Veteran Hamed Hadadi vraća jednu trojku za 81:81 pred poslednje četiri sekunde, a onda heroj Portorika postaje Havijer Mohika, pogotkom uz zvuk sirene za pobedu.

Usledio je poraz od Španije 73:63, a onda meč odluke sa Tunisom. Nakon egala posle prva tri perioda, svi su otpisali Portoriko kada je afrička selekcija povela 60:52 na otvaranju poslednje četvrtine.

Međutim, Tunišani su odigrali neodgorovno u nastavku, postigli samo četiri poena, a ovaj put junak Portorika postaje Geri Brauni Ramires trojkom za pobedu pet sekundi pre kraja.

Statistički gledano, ključni igrač Portorika je David Uertas koji prosečno beleži 16,3 poena, ali su Mohika i Brauni pokazali da nije jedini koji je sposoban da reši meč.

U reketu se ističe iskusni Renaldo Balkman sa prosekom od 9 poena i 6 skokova po meču, dok Brauni beleži 6 razigravanja po utakmici pa će biti važna i dobra odbrana protiv njega.

Portorikanci šutiraju oko 19 trojki po utakmici, a pogađaju oko 6 i igraju vrlo timski sa 16 asistencija po meču.

Ovo je treći susret dva tima u eri Aleksandra Đorđevića, a nadigrali smo Portorikance u oba susreta u beogradskim kvalifikacijama za Olimpijske igre 2016. u Rio de Žaneiru – 87:81 u grupi i 108:77 u finalu.

Međutim, i dalje pamtimo neugodan poraz u poslednjem susretu na svetskim prvenstvima, 85:83 u grupnoj fazi Mundobasketa 2002. u Indijanapolisu.

Utakmica između Srbije i Portorika, koja bi mogla da odvede "Orlove" u četvrtfinale SP, počinje od 10.30 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve