Aduti naše zemlje položaj i dobri sporazumi

S. BULATOVIĆ

05. 09. 2019. u 18:50

Analiza pisanja "Fajnenšel tajmsa" o 107 grinfild projekata. Stručnjaci tvrde: Za stabilan rast više da ulažu naše firme

Адути наше земље положај и добри споразуми

Foto Tanjug

NA tragu rezultata svoje istraživačke jedinice, čuveni list "Fajnenšel tajms" nedavno je analizirao adute srpske ekonomije, s obzirom na činjenicu da smo lane privukli 107 grinfild projekata. Oni će, kada se ostvare, vredeti 5,8 milijardi dolara, a te dve brojke su nas, ukrštene metodologijom "FDI markets", smestile na vrh svetske liste. Strani stručnjaci veruju da su rezultatu doprineli naš položaj, trgovinski sporazumi, ali i jeftina radna snaga. Naši ekonomisti priznaju da je rezultat dobar, ali i da ćemo morati sve više da razmišljamo o investicijama koje će više pogurati privredni rast.

Britanske novine prenose da su industrija automobilskih komponenti, hrana, duvan, tekstil i nekretnine bili vodeći sektori po stranim direktnim investicijama. U njih se slilo 54 odsto stranih investicija u 2018. godini. Žužana Hargitaj, direktorka za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj, za ovaj list komentariše da Srbija ima dobar geografski položaj i unapređenu infrastrukturu i dobre sporazume o slobodnoj trgovini s nekoliko zemalja.

- Znam jednog investitora koji je upravo zatvorio fabriku u Češkoj jer bi mogao da nađe jeftiniju radnu snagu u Srbiji - rekla je ona za "Fajnenšel tajms".

Za ekonomistu Ivana Nikolića titula rekordera po prilivu direktnih stranih investicija je dobar rezultat.

- Voleli bismo da strane inevesticije idu u najsofisticiranije sektore koji dobacuju najveći rast - kaže Ivan Nikolić. - Dobro je da smo ovako rešili problem nezaposlenosti, i to dugujemo dobrim delom stranim investicijama. U narednom periodu će se menjati strategije, i verujem da se neće sufinansirati baš svako ulaganje. Podsticaće se verovatno nerazvijeni regioni i ulaganja u sektore koje država prepozna kao strateški bitne. Da li će neko na svoju ruku ulagati u nešto drugo, to je njegova stvar. Ima i efekta konvoja. Jedna investicija povuče drugu. Treba svakako da podstičemo domaće investicije.

Ekonomista Stojan Stamenković podseća da nas od stabilnog i održivog rasta dele veća domaća ulaganja. Strane direktne investicije su u prvoj polovini ove godine dostigle 1,9 milijardi evra.

- Udeo investicija u osnovna sredstva je ispod 20 odsto BDP - istakao je Stamenković. - To je duboko ispod udela koji je potreban za dugoročan i stabilan privredni rast. Minimalna stopa je 25 odsto. I nju su imale sve zemlje u razvoju. Strane direktne investicije čine više od polovine ukupnih investicija. Investicije iz domaćih izvora su nedovoljne. Idealan odnos bi bio da strane čine trećinu ukupnih investicija. Ostatak bi trebalo da dođe iz domaće štednje, ali toga nema.

NA PRAVOM PUTU

- ANALIZA britanskog lista dala je novi podsticaj Vladi da ostane na reformskom kursu, što će Srbiji omogućiti da ostane visoko pozicionirana kao investiciona destinacija - poručio je Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede. - Ovi rezultati su apsolutno u funkciji dostizanja očekivanog privrednog rasta, jačanja političke stabilnosti i međunarodnog kredibiliteta Srbije. Još ako uzmemo u obzir da je samo u prvih pet meseci ove godine ostvaren rast direktnih stranih investicija od 17 odsto u odnosu na 2018. i da je stopa nezaposlenosti pala na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija - na 10,3 odsto, uveren sam da smo na dobrom putu - poručio je državni sekretar.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Posmatrač iz Nemačke

06.09.2019. 06:18

Da,predsednik je u pravu- sporazumi su dobri ali ne za naše radnike i još manje za našu državu! Idu na ruku samo strancima koji su došli da u Srbiji zgrnu brdo para. Pride su dobili gomilu para da otvore radna mesta. Uz to još i mnoge druge pogodnosti. Nemci npr. u Srbiji radnike plaćaju i od 6 do 10 puta manje nego u Nemačkoj! Da li se neki ekonomista upitao šta je to Srbija dobila od Fijata -koji je po pisanju nemačke štampe od Srbije kasirao od 1-1,5 milijarde € subvencija.Manje nego ništa!