"Kraj samoće" u 55. Laguninom književnom klubu 1

Tema 55. Književnog kluba izdavačke kuće Laguna prvog petka u septembru biće roman poznatog nemačkog pisca mlađe generacije Benedikta Velsa „Kraj Samoće“. O knjizi sa statustom remek-dela, koje je u Nemačkoj prodato u četvrt miliona primeraka i prevedeno na 28 jezika, u beogradskom SKC-u sutra će govoriti prevodilac i urednik izdanja Nebojša Barać i Miroljub Stojanović, filmski i književni kritičar.

Benedikt Vels (1984) je zvezda savremene nemačke i evropske književnosti. Rođen je u Minhenu kao potomak porodice Fon Širak, ali je zbog njenih veza sa Hitlerom pre objavljivanja prve knijge promenio prezime. Od šeste godine živeo je u tri bavarska internata. Posle mature preselio se u Berlin, rešen da se posveti pisanju, izdržavajući se raznim usputnim poslovima. Za svoj roman prvenac „Bekovo poslednje leto“, objavljen je 2008. dobio je Bavarsku nagradu za podršku umetnosti, a 2015. po njemu je snimljen i film. Roman „Kraj samoće“ iz 2016. dobio je Književnu nagradu EU i nalazi se na bestseler listama.

Glavni junaci ove nežne, potresne, ali retko životne i u ljudskom smislu poštene knjige su Žil, Martin i Liz Moro – troje dece, čiji roditelji stradaju u saobraćnoj nesereći. Harmoničan porodični život u Minhenu i letovanja kod očeve majke u Francuskoj preko noći zamenjuju vojnom disciplinom državnog internata u nemačkoj provinciji, koji nije ni nalik elitnim ustanovama o kojima su maštali. U internetu ih razdvajajui i oni kreću različitim putevima kroz život.

Ranije samouveren, avanturama i samodokazivanju sklon Žil, povlači se u svet mašte, trudeći se da ispuni jedan od poslednjih očevih saveta – „da nađe istinskog prijatelja, što je važnije i od ljubavi koja može da prođe“. Zato će njegov život obeležiti prijateljstvo sa devojkom Alvom. U Žilov lik Vels je delimično uneo i autobiografske elemente, čime književni kritičari objašnjavaju lakoću, jasnoći i zavodljivost sa kojom piše o najtananijim unutrašnjim stanjima i osećanjima, susretu sa smrću i gubitkom.

Žilov starji brat Marti, povučeni mrgud u detinjstvi postaje uspešan poslovni čovek, dok sestra Liz, porodična lepotica zadovojstvo nalazi samo u kratkotrajnim avanturama i opijatima. Književni kritičari ističu da se savremenost piščevih ideja temelji na pitanjima lične sreće, shvatanju života kao večnog rastavljanja i sastavljanja duše, zahvaljući čemu je Vels ispisao jednu od najljepših i najtužnijih ljubavnih priča savremene proze preteći tri decenije jednu porodičnu istoriju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari