');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

KOMŠIĆEV PROMAŠAJ Dom naroda BiH nema veze sa Savjetom ministara, Predstavnički dom se ne može raspustiti

Raspuštanje Predstavničkog doma BiH nije moguće po Ustavu, a raspuštanje samo Doma naroda ne bi imalo nikakvog smisla, jer taj dom uopšte ne glasa prilikom konstituisanja Saveta miniustara BiH.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Takav zaključak se nameće nakon što je Srpskainfo kontaktirala stručnjake za ustavno pravo BiH, kao i parlamentarce na nivou BiH povodom izjave člana Predsedništva Željka Komšića da je raspuštanje PS BiH jedan od mogućih scenarija za rešenje krize.

- Moguće su razne varijante, da Čović, Izetbegović i Dodik ipak razreše ovu situaciju i provedu njihov međusobni sporazum, da se napravi neka nova parlamentarna većina, da sve ostane kako sada jeste, a moguća je i opcija da se Predstavnički dom Parlamentarne skupštine sam raspusti ili da to uradi OHR, pa da se ide u nove izbore - rekao je Komšić za Dnevni avaz.

Međutim, delegat SNSD u Domu naroda BiH i višegodišnji parlamentarac Lazar Prodanović naglašava da ne postoji mehanizam raspušanja Predstavničkog doma BiH, ali da bi tu oblast svakako trebalo definisati Ustavom i Izbornim zakonom.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

- Za Dom naroda je drugačija situacija. Može se sam raspustiti odlukom većine koja uključuje i predstavike svih naroda. Ako bi četiri predstavnika jednog naroda bila protiv, onda ta odluka ne bi mogla proći, čak i da ima prostu većinu. Druga opcija, Predsedništvo po Ustavu može da donese odluku o raspuštanju Doma naroda, nastojeći doći do konsenzusa sva tri člana. Ukoliko ne dođe, moguća je odluka dva člana. Znači, ako bi se Predsedništvo odlučilo moguće je raspustiti Dom naroda – kaže Prodanović za Srpskainfo.

Ipak naglašava da se time ništa bitnije ne bi promenilo na političkoj sceni BiH, uključujuči i sastav kluba delegata Srba, ali i Hrvata.

- To bi bilo besmisleno raditi. Ali, činjenica je da treba stvoriti mehanizme za provođenja vanrednih izbora u BiH, u slučaju da se do određenog roka ne konstiutuiše izvršna vlast. To je bez ikakve sumnje neophodo. Da postoji taj mehanizam, uveren sam da se u najvećem broju slučejava ne bi prekoračio ni za dan rok propisan za izbor izvršne vlasti – zaključuje Prodanović.

Jedini delegat SDS u Klubu Srba Mladen Bosić ističe da je Dom naroda i sada blokiran, takođe kaže da ovaj dom nema nikakvu ulogu u izboru Saveta ministara BiH.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

- Za razliku od svih drugih odluka koje donosi Predstavnički dom i koje moraju proći i kroz Dom naroda BiH, to nije slučaj samo sa glasanjem o izboru Saveta ministara. Jedino se glasanjem u Predstavničkom domu, bez potvrde Doma naroda, bira Savet ministara. Dakle, ako je priča o formiranju Saveta ministara i tim blokadama, Dom naroda s tim zaista nema veze – kaže Bosić za Srpskainfo.

Inače, srpske delegate u Domu naroda BiH bira Narodna skupšina RS, pa je pitanje da li bi eventualno ponovljen izbor promenio sadašnji odnos snaga u Klubu u kome SNSD ima četiti delegata, a SDS jednog.

- O tome možemo samo nagađati. To otvara priču oko glasanja SDA (u Narodnoj skupštini RS) za kandidata SNSD i na osnovu toga je SNSD dobio četvrti mandat u Domu naroda. Ali, ponavljam, to ne bi rešilo krizu iz razloga što situacija u Domu naroda BiH ne određuje izbor Saveta ministara – naglašava Bosić, piše Srpskainfo.

CIK: Mandat bi trajao koliko i tekući

U slučaju da nekim čudom Dom naroda bude raspušten, išlo bi se na prevremene izbore samo za nove delegate. U Centralnoj izbornoj komisiji BiH kažu da je pitanje o raspuštanju tema za Predstavnički dom PS BiH, a kada je reč o preveremenim izborima citirali su Izborni zakon BiH koji kaže da bi ti izbori bili održani u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog organa.

- Mandat članova organa izabranih na prevremenim izborima traje do isteka tekućeg mandata organa izabranih na redovnim izborima – kaže portparolka CIK Maksida Pirić. Dakle, ako bi Dom naroda bio raspušten, u prevremenim izborima Narodna skupština bi ponovo birala pet srpskih delegata, a njihov mandat bi trajao samo do oktobra 2022. dokle traju mandati i ostalim izabranim na opštim izborima 2018.