Dani jevrejske kulture u Šapcu

Jevreji koji su do Drugog svetskog rata živeli u Šapcu dali su značajan doprinos njegovom privrednom i kulturnom razvoju. U tom gradu, prvi put se održavaju Evropski dani jevrejske kulture.

Iz grada u kojem je odrastao, Borivoj Kojen Avramović odselio se u Izrael pre više od dve i po decenije.

 

Njegova porodica je poslednja jevrejska porodica koja je živela u Šapcu:

"Ovde sam proveo najleše godine života, učio školu, oženio se. Izrodili decu, i uvek se rado vraćam. Tu ljubav prema Šapcu osećao isto kao i moj."

Živana Vojinović, autorka knjige "Avramova deca", pokazuje kuća viđenog Šapčanina, koji ima mesto u istoriji Šapca:

"Zvao se Isak Žak Biti Jakov, bio je prvi industrijalac, fabrikant sapuna i mirisnog mošusa. Izuzetan majstor svog posla."

U okviru Evropskih dana jevrejske kulture, u Narodnom muzeju izložena su pisma Hilde Dajč, studentiknje koja je volontirala u logoru na Starom sajmištu.

"Hilda Dajč je otišla tamo da pomaže ljude koji su bili smešti onde, i nažalost nije se vratila živa", ističe Nela Tonković, v. d. direktora Narodnog muzeja Šabac. "Ona je kao svi beogradski Jevreji, ubijena u dušegupkama koje se 1942. kružile Beogradom."

Sve ove manifestacije imaju dva cilja, rekla je Nj.e. Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela:

"Prvi cilj je da se sačuva jevrejsko nasleđe i jevrejska zaostavština, drugi cilj je da mladi nikad ne zaborave sve zločine."

Na sceni Šabačkog pozorišta, premijerno je izvedena predstava o Ani Frank, jevrejskoj devojčici koja je napisala dnevnik tokom skrivanja od nacista.

"Mislim da svi znaju njenu priču", kaže Milena Bogavac, direktorka Šabačkog pozorišta. "Takođe mislim, da smo kao društvo, kao svet, malo iz te priče naučili. Čini se da se i danas u svetu ta stvar može ponoviti, zbog toga je vrlo važno da se njena priča stalno priča."

Muzej šabačkih Jevreja do kraja septembra dobiće stalnu postavku, koja će podsećati na njihovo stradanje i značaj u privrednom i kulturnom razvoju grada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво