Kovačević: Republički zavod za statistiku ne šminka podatke 1Ilustracija Foto: Pixabay/Nattanan23

Republički zavod za ststistiku (RZS) nije kasnio sa objavljivanjem kvartalnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), već je to učinjeno prema utvrđenom kalendaru objavljivanja, saopštio je danas direktor te institucije Miladin Kovačević, reagujući na izjavu zamenika predsednika stranke Sloboda i pravda Borka Stefanovića.

Ono što je izostalo, kako je naveo Kovačević, i što će ubuduće izostajati, jeste objavljivanje prethodne, „fleš“ procene koja se zasniva na prvopristiglim, nepotpunim podacima kao najava redovne, kvartalne procene BDP-a.

Stefanović je pre dva dana izjavio da je RZS mesec dana kasnio sa objavom rasta kvartalnog BDP-a da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo vest o rastu BDP-a u julu od 4,4 odsto kako bi se relativizovao podatak o niskom rastu BDP-a od 2,9 odsto u drugom kvartalu, koji je statistika objavila dan kasnije.

Objava „nerealnog“ podatka, koji kako je naveo Stefanović, „niko nigde ne obračunava, predstavlja i javni pritisak na RSZ da veštački podiže projekciju rasta BDP-a, kao što su već dva puta uradili sa obračunom rasta BDP-a u prvom kvartalu ove godine, koji je prvo bio 2,3 odsto, pa korigovan na 2,5 odsto, da bi bilo objavljeno da je ipak bio 2,7 odsto“.

Kovačević je naveo da „fleš“ procena BDP-a ne predstavlja obavezu RZS-a i ona je do sada objavljivana „u iskrenoj želji da se korisnicima što je moguće pre pruže preliminarne informacije o kvartalnom rastu BDP-a, što je, na žalost, uglavnom zloupotrebljavano za takve insinuacije o nekakvom ‘šminkanju’ podataka i besmislene rasprave o razlikama u odnosu na redovnu kvartalnu procenu koja sledi za fleš procenom“.

„Revizija stope rasta BDP-a za prvi kvartal 2019. nije posledica bilo kakvog smišljenog šminkanja podataka niti čestih promena metodologije, već su tekuće ili rutinske revizije jedna od osnovnih karakteristika nacionalnih računa kako godišnjih, a tako (i naročito) kvartalnih obračuna BDP-a, a revidirani podaci se najvećim delom odnose na delatnost poljoprivrede o kojoj podaci zbog prirode delatnosti nisu dostupni istovremeno“, navodi se u saopoštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari