RENOVIRA SE OBDANIŠTE, ALI RADNIKA NIGDE: Deca iz dva vrtića u tragičnim uslovima
Foto: Shutterstock

NOVI BEOGRAD

RENOVIRA SE OBDANIŠTE, ALI RADNIKA NIGDE: Deca iz dva vrtića u tragičnim uslovima

Vesti -

Gde su odgovorni Decu su u junu spojili, pa sad sva idu u „Leptirić“, kako bi se ovaj drugi, „Pčelica“, renovirao. Ipak, sve stoji kao prvog dana, nije nam jasno šta se dešava, kaže za naš list jedan roditelj

Kako izgleda kad su deca iz dva vrtića prinuđena da se „spakuju“ u jedan, najbolje znaju roditelji i mališani iz novobeogradskog bloka 23, gde su zbog opšteg haosa nastalog selidbom deca pre nekoliko dana ostala bez užine, a danima su prinuđena da se igraju sa 40 malih drugara na prostoru jedva planiranom za osrednju grupu od oko dvadesetoro dece.

Vrtić „Pčelica“, u novobeogradskom bloku 23, pre tri meseca je zatvoren zbog renoviranja. Deca su od tada prebačena u drugi, obližnji vrtić „Leptirić“, u kom nema dovoljno prostora i uslova za sve, a kako navode roditelji, pre tri dana užina nije podeljena svim mališanima, pa su se neki kući vratili gladni. Telefon u redakciji našeg lista danima ne prestaje da zvoni jer su uznemireni i besni roditelji odlučili da stvar uzmu u svoje ruke i požale se novinarima Kurira.

Radnici isparili

Naime, njihovi mališani su još pre tri meseca prebačeni iz vrtića „Pčelica“, koji se nalazi na Novom Beogradu, u Bloku 23, u obližnji vrtić „Leptirić“. Razlog je, kako kažu, renoviranje prvog vrtića. Međutim, problem je nastao jer svi oni tvrde da za ovo vreme nisu videli nijednog radnika koji radi na uređivanju vrtića, a da veliki broj dece koji se sada nalazi u „Leptiriću“ nema osnovne uslove. Reporteri našeg lista obišli su „Pčelicu“ i uverili se da na mestu vrtića od radnika nema ni traga.

Svi se prave ludi

- Decu su u junu spojili, pa sad sva idu u „Leptirić“ kako bi se ovaj drugi renovirao. Ipak, renoviranje još nije ni počelo, sve stoji kao prvog dana, nije nam jasno šta se dešava - kaže za naš list roditelj mališana koji je premešten u „Leptirić“.

Da stvar bude još gora, na sve to, kaže ovaj roditelj, sada su im pripojili i decu iz jaslenih grupa:

- Sada su mališanima pripojili i decu iz jaslenih grupa, pa je tolika gužva da deca često nemaju gde da sednu - ističe roditelj i dodaje da tokom leta, dok većina dece nije išla u vrtić, ova situacija nije predstavljala problem, ali da je sada, od početka septembra, stvar postala ozbiljna.

Do kada će deca morati da dele jednu zgradu, pitali smo nadležne, Predškolsku ustanovu „11. april“, kao i Sekretarijat za dečju zaštitu, koji su obećali da će nam poslati odgovore. Međutim, dobili smo samo potvrdu da je u toku renoviranje „Pčelice“, dok su ostali odgovori izostali.

Strah od bolesti MANJAK HIGIJENE

Ono što roditelja najviše pogađa je to što se, kako kaže, deca iz vrtića vraćaju gladna, verovatno zbog neodgovarajućih uslova:

- Problem gužve je evidentan. Povrh svega, pre tri dana nisu dobili ni užinu. Da li nije bilo dovoljno za sve ili nije ni stigla, ne znam, ali deci su rekli: „Nema jer niste bili dobri“ - kaže on. Takođe, objašnjava da trenutna situacija nije nimalo zavidna, jer „toliko dece na jednom mestu znači manjak higijene, a samim tim i ubrzano širenje virusa i dečjih bolesti“.

(Kurur.rs / Milica Vujović / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track