Kako izabrati najbolju papriku za ajvar

Udruženje žena "Sosa", iz Banatskog Brestovca kod Pančeva, organizovalo je Dane povrtara – proizvođača paprike. Na štandovima su izloženi različiti specijaliteti napravljeni od paprike.

Najveću papriku od 450 grama na svom štandu ima Marija Đurić iz Banatskog Brestovca koja kaže da je ovogodišnja suša, ali i đubrenje domaćim stajnjakom doprinelo ovakvom plodu, koji se zbog veličine još zove i "slonovo uvo".

"Ne bi bila ovako krupna da nije bačeno mnogo đubreta, a morala je dosta i da se zaliva. Ukusnija je i slađa od sitnije paprike", navodi Marija Đurić.

Svaka domaćica ima svoj recept za pravljenje ajvara, a ekipa RTS-a je saznala i koja je paprika najbolja za ovu zimsku poslasticu.

"Najbolja je kurtovka crna i od nje se pravi najbolji ajvar zato što je mesnata i suva, nije vodena paprika", objašnjava Evica Drakšan, iz Banatskog Brestovca.

Paprika je skuplja nego prošle godine i najjeftinija košta 60, a najskuplja 150 dinara po kilogramu.

"Sve je poskupelo, proizvodi ostali isti. Vreme nas je 'ubilo', čas kiša, čas jako sunce i iz tog razloga, bilo je jako teško održati papriku", navodi Aleksandar Đurić, proizvođač iz Banatskog Brestovca.

Članice Udruženje žena iz Debeljače u Banatski Brestovac donele su nekoliko vrsta različitih specijaliteta koja su napravile od paprike.

"Od paprike smo napravile nekoliko vrsta hrane. Paprika je hranljiva, to se zna i sad joj je sezona. Mi smo donele kolače od paprike, pohovane paprike, pečene, zelene i neke salate", navodi Rozalija Čanka, iz Debeljače.

Udruženje žena "Sosa" iz Banatskog Brestovca nije slučajno ovu manifestcaiju nazvalo "Zlatna jesen", koja promoviše narodne običaje, domaću radinost, druženje i povrtarsku proizvodnju.

"Zato što je jesen zlatna i što je banatska, a sve u Banatu je zlatno i lepo", navodi Milka Čurić, Udruženje žena "Sosa".

Banaćani spremno dočekuju jesen i sigurno je da će plodovi svojim raznovrsnim bojama ukrasiti vojvođansku ravnicu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво