Plastične kese odlaze u istoriju, sledi "bitka" sa ambalažom

Od 1. januara više neće biti plastičnih kesa u prodavnicama, osim onih baš neophodnih za pakovanje određenih namirnica.
Plastične kese odlaze u istoriju, sledi "bitka" sa ambalažom
Foto: Pixabay
Trenutno u Srbiji ima oko 2.500 privrednika koji se bave proizvodnjom plastičnih proizvoda, ali mali broj njih proizvodi isključivo kese. 
 
Od kesa još veći problem prave plastične flaše. Zato i Srbija donosi Strategiju upravljanja plastikom do 2030, po uzoru na onu iz Evropske Unije, a trebalo bi da odgovori na to kako da se plastika manje koristi i više reciklira.
 
Otkako se plaćaju, potrošnja kesa smanjena je za 80 odsto. S istim ciljem razmatra se uvođenje kaucije i za plastične flaše i limenke. Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović kaže da je to zasigurno najbolja motivacija. Stvorile bi se navike od socijalno ugroženih kategorija, od male dece do odraslih da prikupljaju svoju plastičnu ambalažu i i da zauzvrat dobiju naknadu, navodi Radović.
 
"Na taj način pored toga što bi smo očistili Srbiju od plastične ambalaže, s druge strane bismo stvorili više sirovine, koju bi mogla da koristi reciklažna industrija", dodaje Radović.
 
U Srbiji se oko 2.500 preduzeća bavi proizvodnjom plastičnih proizvoda. Izvoze u više od 80 zemalja, i to u vrednosti 816 miliona evra samo u toku prošle godine. I od njih se očekuje da pomognu u rešenju problema plastičnog otpada. Jer od 100.000 tona ambalažnog otpada reciklira se svega četvrtina. Najveći deo završi na deponijama i u prirodi.
 
Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije ukazuje na to da se mora podići primarna selekcija komunalnog otpada. "Moramo podizati kompostane, moramo raditi na smanjenju troškova koji imaju građani kada je u pitanju primarna selekcija i to može dati dobar rezultat za budućnost", dodaje Mitrović.
 
Reciklaža plastike jeftinija od prerade papira
 
Viktor Grujić iz batočinskog preduzeća "Polipak" naglašava da sva ambalažna plastika može da se reciklira.
 
Prema njegovim rečima, proces reciklaže plastike mnogo je jeftiniji, sa mnogo manje upotrebe vode i prirodnih sirovina, nego u reciklaži papira. Proizvođači se okreću novim tehnologijama. "Danas kese mogu da se rade od skroba iz bilja. Ona je napravljena iz skroba od kukuruza ili otpada od kukuruza ili čak od krompira koji više nije za hranu", navodi Simon Franko iz kompanije BASF Slovenija.
 
Privredna komora Srbije je danas proizvođačima plastike, hrane i pića, reciklažnim industrijama, veletrgovinama i drugima, predstavila predlog nacrta Strategije upravljanja plastikom u Republici Srbiji do 2030. godine u paketu cirkularne ekonomije. Javna rasprava trajaće do kraja septembra.
  • 3OPAH

    05.09.2019 07:28
    @Z
    Ali kada bi vracali 0.5 kn od ambalaze koja nije kupljena u Hrvatskoj to bi znacilo da poklanjaju nekom 0.5 kn a ne vracaju novac koji je dat za kauciju. U Nemackoj ne moze da se uzme 50 centi za flase iz Svajcarske, Austrije, Holandije ali postoje kanze za plasticnu ambalazu koja se posle reciklira. Ali treba isto znati da u velikom broju drzava postoji otpor velikih trgovinskih lanaca da uvedu ovakav nacin naplate kaucije (Engleska je mozda i najbolji primer) jer se navodno plase da ce ljudi kupovati u jednoj prodavnici a vracati u drugoj i da ce biti na gubitku. Nemacka je dokazala da to nije tacni i da sistem odlicno funkcionise.
  • Ns021

    05.09.2019 07:11
    Samo da
    Se resimo kesa bicemo ko Norveska.Dok najveci deo stanovnika Srbije zivi jako tesko,na ivici egzistencije, mi brinemo o kesama.Nosicemo i u rukama da imamo pristojne plate,da nam ne odlaze doktori,inzenjeri...Da nije najvaznije biti clan partije na vlasti...
  • Ostoja

    05.09.2019 06:58
    A u čemu ćemo bacati đubre ako ukinu kese? Nositi do kontejnera koji su obično na par stotina metara u kanti i istu morati vraćati kući?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.