Američki senator: EU i SAD treba da se više uključe u razvoj privrede Crne Gore 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Senator Sjedinjenih Američkih Država Lindzi Grejem je danas u Podgorici izjavio da SAD ne zabrinjavaju kineske investicije u Crnoj Gori i dodao da zemlje Evropske unije i Sjedinjene Države treba da se više uključe u razvoj privrede Crne Gore.

Grejem je posle razgovora sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i predsednikom Skupštine Ivanom Brajovićem izjavio da je poslovanje s Kinom poslovna odluka Crne Gore koja svoju budućnost vidi sa Zapadom i državama zapadne demokratije.

Odgovarajući na pitanje da li je administracija SAD zabrinuta zbog kineskih investicija u Crnoj Gori, koje prema procenama ekonomskih analitičara mogu prerasti u dužničko ropstvo Crne Gore prema Kini, senator Grejem je rekao da je na sastancima u Podgorici zaključio da SAD moraju biti konkurentnije.

„Jer Kina je zaista ponudila dobar paket (izgradnje autoputa kroz Crnu Goru) i dobre uslove, i mislim da zemlje Evrope treba više da se uključe u razvoj privrede Crne Gore. To se odnosi i na SAD“, rekao je senator.

„S druge strane mislim da nije pošteno s naše strane da očekujemo da Crna Gora plaća veću kamatu i da pristaje na lošije uslove od onih koje su ponudili Kinezi. Tako da ono što smo saznali tokom naše posete ovde jeste da je poslovanje Crne Gore s Kinom poslovna odluka Crne Gore. A da Crna Gora svoju budućnost vidi s nama, sa Zapadom i vidi je s razvijenim demokratijama“, rekao je on.

Grejem je naveo da će naredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori biti „test koji će pokazati da li je u Crnoj Gori uspostavljena čvrsta demokratija“.

„Vaš sledeći cilj je članstvo u Evropskoj uniji, nadam se da ćete biti uspešni u tome. Na tom putu imate dva velika izazova“, rekao je on i naglasio potrebu da se poraze snage koje podrivaju demokratiju u Crnoj Gori.

„Snage koje žele da podrivaju napore Crne Gore na njenom putu ka demokratiji i koje su podrivale napore ka njenom putu ka NATO, takođe su snage koje rade protiv nas. I važno je da ih porazimo ovde, ne samo zbog budućnosti Crne Gore, već i zbog budućnosti celokupnog regiona“, izjavio je Grejem.

„A što se tiče Sjedinjenih Država, mi smo vaš partner i vaš prijatelj. Kongres SAD je vaš saveznik i nadamo se da ćete 2020. godine moći da dokažete sebi i dokažete narodu Crne Gore i celom svetu da će demokratija u Crnoj Gori ostati zauvek. Put koji vas čeka biće težak i naravno zahtevaće kompromise što je vrlo teško“, zaključio je Grejem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari