ZNAMENJE OD 33,5 METARA: Podizanje pravoslavnog krsta na planini Stolovi

G.Ćirović

04. 09. 2019. u 15:02

Kraljevčani nastavljaju podizanje pravoslavnog krsta na planini Stolovi

ЗНАМЕЊЕ ОД 33,5 МЕТАРА: Подизање православног крста на планини Столови

Foto:G. Šljivić

KRALjEVO – Planinski masiv Stolovi koji se sa južne strane izdiže poviše Kraljeva, manastira Žiče, Mataruške Banje, srednjovekovnog grada Magliča i Ibarske klisure osim po stoletnim šumama, proplancima, mirisnim narcisima i krdu poludivljih konja, uskoro će biti prepoznatljiv po još jednoj nesvakidašnjoj atrakciji – pravoslavnom krstu visokom čak 33,5 metara i teškom 40 tona.

Ovaj krst kao simbol Hristovih godina i svojevrsni znak prepoznavanja „pravoslavne teritorije“ biće postavljen na Usovici, najvišem vrhu ove planine, na nadmorskoj visini od 1.375 metara. Uz blagoslov episkopa žičkog Justina nedavno je kompletno završena izgradnja temelja sa postamentom u koji je ugrađenovišeod 140kubika betona i oko 6.500 kilograma armature.


- U zavisnosti od nepredviđenih planinskih vremenskih uslova, nadamo se da će krst biti podignut tokom naredne godine kao doprinos i prilog sadašnje generacije Kraljevčana osmovekovnom jubileju autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Postavljanje krsta se finansira isključivo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, institucija i privatnih firmi. Od toga i zavisi da li ćemo uspeti u našoj nameri – kaže protojerej-stavroforLjubinko Kostić, predsednik odbora za izgradnju krsta na Stolovima.


Na inicijativu kraljevačkog PSD „Gvozdac“, ovo pravoslavno znamenje postavlja se i u čast vojnika srpske vojske koji su poginuli na Stolovima prilikom povlačenja u Prvom svetskom ratu.



- Uprkos nepristupačnom terenu i organičenom trajanju građevinske sezone zbog planinskih uslova, vrh Usovica planski je izabran kako bi se krst video i sa okolnih planina Jastrepca, Kopaonika i Rudnika, pa čak i sa Prokletija. On će podsećati naredne generacije da su u okolini Kraljeva nastale i srpske svetinje, srednjovekovni manastiri Žiča i Studenica – ističe Miroslav Stanić, predsednik PSD „Gvozdac“.

Ideja inicijatora je da krst bude osvetljen, a do njega će biti trasirane planinarske staze sa nekoliko odmorišta.


OBRED


UZpravoslavni obred i u prisustvu episkopa žičkog Justina, sveštenika Eparhije žičke, predstavnika lokalne samouprave, ovdašnjih institucija, brojnih gostiju i donatora, temelj sa postamentom osveštan je sredinom prošle godine.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije