I Italija mala za veliku Srbiju

V. PRERADOVIĆ

04. 09. 2019. u 15:43

Naši košarkaši osvojili prvo mesto u D grupi SP trijumfom nad „azurima“ – 92:77. Na putu ka četvrtfinalu Portoriko i Španija, protivnici u drugoj fazi u Vuhanu

И Италија мала за велику Србију

Bogdan Bogdanović Foto: FIBA

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA "NOVOSTI"

NISU dobili baš ono što su želeli, ali jesu nešto nalik izazovu. Priželjkivali su srpski košarkaši rivala koji će ih odvesti bar blizu granica njihovog talenta i kvaliteta. Italijani su im samo donekle ispunili želju.

Naš nacionalni tim pobedio je „azure“ treći put u proteklih 20 dana (92:77), sada u zvaničnoj utakmici za prvo mesto D grupe Svetskog prvenstva u Kini. U drugu fazu prenosi stopostotan učinak, u okviru novoformirane J grupe na putu ka četvrtfinalu igraće protiv Portorika (petak, 10.30) i Španije.

Na terenu dvorane u Fošanu odmotavao se ravnopravan košgeterski NBA duel Bogdanovića i Galinarija, na tribinama su naši navijači nadmoćno odneli pobedu nad italijanskim. Đorđević je hokejaški frekventnim izmenama pretumbavao petorke kako bi parirao očekivanim hendikepima u direktnim duelima nižih i bržih rivala. Istovremeno, pokušavao je da uspostavi balans kako bi naš tim ogroman višak centimetara u merenju sa protivnikom pretvorio u prednost.

Sekvenca u drugoj četvrtini, kada se Jokić sa pozicije krilnog centra spustio u reket, napravila je prvu značajnu razliku. Italijani su u reketu bili nemoćni u pokušajima da odbrane najboljeg NBA centra. Svaki pokušaj udvajanja kažnjen je vidovnjačkim pasovima koji su saigračima kreirali trening šuteve.
Napad uramljen trouglom Bogdanović–Jokić-Jović doneo je dvocifrenu prednost u završnici prvog poluvremena. Za siguran ostanak na pobedničkoj stazi bila je potrebna odbrana koja će usporiti Galinarija, Belinelija i Đentilea.
SRPSKI NAVIJAČI SVE BROJNIJIGRAHOVO, Trstenik, Zrenjanin, Zemun, Bački Jarak, Kragujevac, Nebesinje, Novi Sad, Vrbas, Čačak... Srpske zastave i transparenti bili su znatno brojniji tokom utakmice sa Italijom nego u prva dva meča Svetskog prvenstva u Kini. Na jednom transparentu stajala je mapa Kosova u bojama srpske zastave, sa porukom „nema predaje“.

U trećoj četvrtini „orlovi“ su stresli sa sebe nervozu koja ih je sputavala, Jović i Bjelica pritegli su odbrambene šrafove, Bogdanović se transformisao u vrhunskog kradljivca lopti, a kapiten Raduljica sa linije slobodnih bacanja gasio vatru italijanskog tima. Nije mogao i njihov temperament. U trenutku kada je bilo jasno ko je napravio ogroman iiskorak ka četvrtfinalu, Haket je isprovocirao Jokića, čiji nervi nisu izdržali. Odgurnuo je italijanskog reprezentativca, sudije su mu prvobitno dosudile isključujuću grešku, posle pregleda snimka srećom preimenovale u nesportsku.


Očekivana nervoza u prvoj ozbiljnijoj takmičarskoj utakmici na Mundobasketu verovatno će nestati već na jutarnjem letu za Vuhan, gradu u kojem će Đorđevićevi momci načiniti još dva koraka u usponu ka krovu sveta.
ŠAJKAČE U BICI ZA RANjENIKE
ČAČANSKA navijačka grupa, već poznata pod nadimkom „šajkače“, i ovog puta imala je originalne rekvizite. Na utakmicu sa Italijom došla je sa elektronskom opremom, na ekranima su svetlela lica igrača koji uglavnom zbog povreda nisu na Svetskom prvenstvu – Miloš Teodosić, Nemanja Nedović, Nikola Kalinić, Ognjen Kuzmić i Dragan Milosavljević.

- Ovo zovemo bitka za ranjenike – kažu nam „šajkače“, potom menjaju slike na ekranima u poruku „uzmi Sale svetsku titulu“.
ITALIJA 77
SRBIJA 92
(23:28, 19:22, 15:20, 20:22)
DVORANA u Fošanu. Gledalaca: 15.000.
ITALIJA: Dela Vale, Belineli 15, Đentile 11, Biliga, Vitali, Galinari 26 (8sk), Haket 13, Filoj, Bruks 2, Tesitori, Abas 5, Datome 5.

SRBIJA: Simonović, Bogdanović 31 (4-10 za dva, 6-11 za tri, 5-9 sl.b, 5as), Bjelica 5 (7 sk, 9 as), Lučić 2, Raduljica 12, Birčević, Jokić 15 (6 sk, 4 as), Milutinov 4, Micić 6, Gudurić, Jović 11 (6sk), Marjanović 6.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Gendegen

04.09.2019. 15:57

Pa baš da je lako nije, ali je dobro.Moramo da poboljšamo igru jer dolaze sve bolji protivnici.

Srba

04.09.2019. 16:58

Bolji jesmo ali tu "laku" utakmicu nisam gledao, već onu u kojoj smo pobedili bez krila i zahvaljujući Bogdanu i Raduljici.