Dostupni linkovi

Johnsonov poziv za prijevremene izbore odbijen


Boris Johnson u britanskom Parlamentu
Boris Johnson u britanskom Parlamentu

Plan britanskog premijera Borisa Johnsona (Boris Džonson) o vanrednim izborima je na čekanju - barem za sada.

Premijer je pretrpio treći veliki poraz u manje od 24 sata u srijedu, kada su zakonodavci odbacili njegov prijedlog za raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih izbora.

Pedeset šest zastupnika glasalo je protiv prijedloga, ali sa samo 298 glasova za, nije uspjelo postići potrebnu većinu od dvije trećine. Otkako je postao premijer u julu, Johnson je više puta rekao da ne želi prijevremene izbore.

Promijenio je mišljenje nakon što je u utorak izgubio ključnu bitku oko svog plana za Brexit bez dogovora, kada je parlament glasao za iskorištenje dnevnog reda parlamenta kako bi se usvojio prijedlog zakona koji zabranjuje Brexit bez dogovora.

O tom zakonu raspravljalo se i izglasano ranije u srijedu. Johnson je rekao da odbacivanje opcije bez dogovora znači da će njegov pregovarački položaj u Briselu biti oslabljen.

Donji dom usvojio zakon koji sprečava Brexit bez sporazuma

Britanski zakonodavci u Donjem domu su ranije u srijedu uveče usvojili zakon koji ima za cilj da spriječi Brexit bez sporazuma.

Zakon je usvojen sa 327 glasova za i i 299 protiv.

Sada ide u Dom lordova gdje će se vjerovatno suočiti sa širokom taktikom odlaganja.

Konzervativne aristokrate, koji nemaju većinu u gornjem domu, žele da spriječe da prijedlog bude usvojen.

Ako u tome budu imali uspjeha, to bi moglo spriječiti donošenje zakona prije nego što stupi na snagu suspenzija parlamenta početkom iduće sedmice.

Johnson je nakon tog ishoda glasanja poručio večeras u britanskom parlamentu da su potrebni novi izbori i pozvao na glasanje 15. oktobra. On je poslanicima, nakon usvajanja zakona, rekao da vlada ne može da funkcioniše kada parlament donosi zakone "koji uništavaju sposobnost vlade da pregovara", piše BBC.

"Ne želim izbore, javnost ne želi izbore, zemlja ne želi izbore. Ali ova kuća nije ostavila druge mogućnosti osim da dopusti javnosti da odlučuje koga žele kao premijera", rekao je Johnson.

Nakon glasanja on je rekao da prijedlog zakona "predaje kontrolu" Evropskoj uniji.

"Radi se o zakonu namijenjenom da poništi najveće demokratsko glasanje u našoj istoriji, referenduma 2016. godine. To prisiljava premijera da se preda u međunarodnim pregovorima. Odbijam da to uradim", rekao je Johnson.

"Da li će premijer uvjeriti zemlju da će se njegova vlada povinovati bilo kakvim zakonima koji bi mogli biti usvojeni ove sedmice u Parlamentu? Napad na našu demokratiju, kako bi se na silu proveo Brexit bez dogovora je bez presedana, nedemokratski i neustavan. Laburisti će uraditi sve da zaštite našu industriju, demokratiju i narod, od ove opasne i nemarne vlade", kazao je lider Laburističke strane, Jeremy Corbyn (Džeremi Korbin).

"Želim da svi znaju, ne postoje nikakve okolnosti pod kojima bih tražio odgodu od Brisela. Izlazimo 31. oktobra, bez ali i šta ako", ranije je naglašavao premijer ove zemlje.

Johnson bez većine u Parlamentu

Problem za Johnsona je i činjenica da se, tokom jučerašnjeg glasanja, opoziciji pridružio i 21 zastupnik iz njegove Konzervativne stranke, čime je izgubio većinu u Parlamentu.

Iz vlade su saopćili da će 21 zastupnik, koliko ih se pobunilo u utorak tokom glasanja, biti izbačeni iz kluba zastupnika ove strane, što znači da ne bi mogli biti kandidati Konzervativne stranke na izborima, navodi BBC.

Torijevac, Rory Stewart, rekao je da bi odluka o tome ko će biti član ove stranke trebala biti donijeta na lokalnim odborima.

"Konzervativna stranka se ne ponaša na ovaj način", dodao je.

EK: Johnson ostaje naš glavni sagovornik

Evropska komisija (EK) i dalje smatra premijera Borisa Johnsona glavnim pregovaračkim partnerom u razgovorima za izbjegavanje Brexita bez dogovora, izjavila je glasnogovornica Komisije u srijedu, navodi Reuters.

"Velika Britanija ima vladu tako da naš sagovornik na najvišem političkom nivou za predsjednika Evropske komisije Jean Claude Junckera (Žan Klod Junker) ostaje premijer Johnson", rekla je glasnogovornica Komisije na redovnom brifingu.

Evropska komisija danas je pozvala građane EU i kompanije da se pripreme za Brexit 31. oktobra.

"U scenariju 'bez dogovora', Velika Britanija će postati treća zemlja bez ikakvih prelaznih aranžmana. Svi primarni i sekundarni zakoni EU prestat će se primjenjivati na Veliku Britaniju od tog trenutka. Neće biti prelaznog perioda predviđenog Sporazumom o povlačenju. To će očito uzrokovati značajne poremećaje za građane i firme te imati ozbiljan negativan ekonomski uticaj, koji bi proporcionalno bio mnogo veći u Ujedinjenom Kraljevstvu nego u državama članicama EU", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Britanija napušta plan za momentalno ukidanje slobode kretanja nakon Brexita

Britanska vlada odustala je od planova za okončanje slobode kretanja građana Evropske unije (EU) odmah nakon mogućeg Brexita bez dogovora i umjesto toga će se vratiti na raniju politiku davanja privremenog odsustva od tri godine.

Sudbina migranata iz EU bačena je dalje u zbrku najavom vlade prošlog mjeseca da će se njihovo automatsko pravo na život i rad u Britaniji naglo završiti - i pre nego što se očekuje - u slučaju Brexita bez dogovora.

Ali vlada je bila primorana da se povuče od planova uslijed upozorenja da će se oni možda suočiti sa pravnim izazovom nekih od miliona građana EU koji već žive u Britaniji.

Advokati su brendirani plan, koji bi mogao rezultirati da milioni državljana EU koji su legalno boravili u Britaniji, ali još uvijek nisu podnijeli zahtjev za doseljeni status izgube svoja prava.

Umjesto toga, vlada će svim državljanima EU koji uđu u Britaniju između planiranog datuma Brexita krajem oktobra i kraja 2020. dozvoliti trogodišnje pravo da ostanu.

Domaća kancelarija saopštila je da će se prijave za privremeni odmor otvoriti nakon što je Britanija napustila blok bez dogovora i uključivala "jednostavan mrežni proces" koji uključuje provjeru identiteta, sigurnosti i krivične evidencije.

Reuters je izvijestio o slučajevima državljana EU koji decenijama žive u Britaniji, a koji kažu da im se uskraćuje pravo da trajno borave u zemlji posle Brexita, jer imaju poteškoće da dokumentuju svoj status.

Vladin program EU za nagodbu ima za cilj da registruje državljane EU koji žive u Britaniji, dajući im novo zakonsko pravo da ostanu. Ali do sada se prijavilo da ostaje samo oko milion od procijenjenih više od 3 miliona državljana EU koji žive u Britaniji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG