Vesti

0

Skupština Srbije o ukidanju viza za nekoliko zemalja

Autor: SA

Izvor: Beta

Skupština Srbije o ukidanju viza za nekoliko zemalja

Izvor: Foto: Novi magazin/SA

Poslanici će razmatrati Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Paragvaja o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, zvaničnih i službenih pasoša, kao i Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Republike Mjanmarske Unije o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše.

Razmatraće i Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Surinama o oslobađanju od obaveze pribavljanja viza za nosioce običnih, diplomatskih, službenih i zvaničnih/specijalnih pasoša i Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Dominikanske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Državljani Srbije mogu da bez viza borave u 71 državi, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša bez vize mogu da uđu i borave u 93, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i izrazio nadu da će broj da se povećava.

Obrazlažući poslanicima Skupštine Srbije predloge za ukidanje viza s nekoliko zemalja, Dačić je rekao da postoji bezvizni režim sa svim zemljama EU osim Velike Britanije i Irske, ali i s Rusijom, Kinom, Brazilom, Ukrajinom i drugim zemljama.

"Naša politika je otvorenost prema svetu i potrebe da sa što više država imamo bezvizni režim kako bi se omogućilo kretanje ljudi, dobara i usluga, razvijali politički odnosi i unapređivala sveukupna saradnja", rekao je Dačić.

Naveo je da je pasoš Srbije 28. na svetu na osnovu toga u koliko zemalja s njim može da se uđe bez vize.

On je kazao da vizni režim Srbije kao i vizni režim drugih država veoma "promenljiva i živa materija" koja se često menja prema potrebama usklađivanja međusobnih odnosa, "uvek u skladu s državnim i nacionalnim interesima zemlje i građana".

Ukidanje viza je znak prijateljstva prema određenoj zemlji i međusobnog poštovanja, rekao je ministar napominjući da međutim često iz Brisela ima primedbi zašto je Srbija ukinula vize za pojedine zemlje.

Ministar je istakao da svaka država ima svoj državni i nacionalni interes, te ukoliko bezvizni režim ne ugrožava neke druge principe kao što je pitanje ilegalnih migracija i azilanata, Srbija nema razloga da preisputuje politiku dok ne dođe na šest meseci do ulaska u EU, kada mora potpuno da uskladi sistem s "belom listom" EU.

Dačić je odbacio kritike da Srbija ukidanjem viza podmićuje zemlje kako bi povukle priznanje Kosova i zapitao kakvo je to priznanje ako će ga neka država povući zbog ukidanja viza.

Od četiri sporazuna koji su danas na dnevnom redu u Skupštini Srbije, jedino je za Surinam predloženo ukidanje viza i za građane i za diplomate.

Surinam je povukao prizanje nezavisnosti Kosova, te je Dačič na sednici Skupštine zahvalio, navodeći da je Su8rinam priznanje povukao u periodu nestabilnosti u toj zemlji.

"Mi smo im zbog toga zahvalni veoma", rekao je Dačić, kao i zato što je delegacija Surinama bila "veoma aktivni na konferenciji Interpola i veoma vatreno i žustro zastupala stav Srbije i naravno glasala protiv prijem Kosova u Interpol".

Dačić je kazao da je 15 zemalja povuklo prizanje Kosova ili suspendovalo ili zamrznulo svoj stav o tome i ponovio da će Srbija nastaviti da traži od zemalja da povuku priznanje bez obzira na pritiske kojima su izloženi da to ne bi učinili.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR