AKTUELNO

Dragan Đanković, njegov otac Mirko i Vladislav Funštajn navodno su bili zaduženi samo za transport i logistiku jednom srpskom narko-bosu.

Oni su uhapšeni u Šidu, dok je za jednom osobom raspisana potraga.

- U Srbiji su obavljeni pretresi na četiri lokacije, gde je policija pronašla dokumentaciju vezanu za uplate i ispalte, kao i za transfere novca trojici osumnjičenih koji su uhapšeni na jedrilici. Takođe, nađene su i avionske karte, notesi, memorijske kartice, više USB, mobilni telefoni i oprema za neovlašćeno audio i video snimanje - izjavio je sagovornik.

Foto: MUP Republike Srbije

Prema do sada poznatim informacijama, Dragan Đanković je išao u Meksiko kako bi prepravljao jedrilicu, a sudeći po njegovom Fejsbuk profilu, tamo je pao sa Vladislavom Funštajnom. Nakon što su prepravili brod i pripremili pošiljku za transport, Đanković se vratio u Srbiju dok je njegov saradnik Funštajn ostao da bi dovezao jedrilicu do Evrope čijem je tržištu droga bila namenjena.

Funštajn je odranije poznat policiji i to upravo zbog trgovine narkoticima. On je i pre nekoliko godina bio uhapšen u Hrvatskoj, piše Kurir. Tada je "pao" sa 100 kilograma marihuane.

Podsetimo, kokain vredan 50 miliona evra, koji je u nedelju zaplenjen na jedrilicu u blizini Azorskih ostrva u Španiji, kupljen je direktno od meksičkih kartela, i to u gradu La Paz, u kom je glavni kartel čuvenog El Čapa, sumnjaju istražitelji.

Tokom istrage inspektori su došli do informacija da su članovi ove grupe više puta odlazili u zemlje Latinske Amerike. Sumnja se da su za potrebe transporta kokaina jedrilicu kupili u Meksiku, a potom su u konstrukcionoj šupljini napravili bunker za skladištenje paketa kokaina.

Foto: MUP Republike Srbije

Drogu je zaplenila policija Španije na osnovu operativnih informacija koje su im dostavili pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Pripadnici ove organizovane kriminalne grupe terete se da su, u više navrata, putovali u zemlje Latinske Amerike, gde su vršili pripreme za preuzimanje i krijumčarenje kokaina.

GAVRILO PRINCIP NA PAKETIMA KOKAINA

Na paketima sa kokainom nalazila se slika Gavrila Principa, a na nekima oznaka za ruski tenk t-26.

Droga, izuzetne čistoće, zaplenjena je na jedrilici u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu.

Foto: MUP Republike Srbije

- Španska policija je, na osnovu informacija srpskih kolega, na jedrilici "Siskejp" uhapsila Srbina Vladislava Funštajna (44), koji je inače skiper. S njim su na plovilu bili i Meksikanac Emanuel Alehandro Aseves Kuevas (24), kao i Rus Sergej Rašohin (48). Za još jednim pripadnikom grupe se i dalje traga. Jedrilica je plovila pod američkom zastavom iz Južne Amerike ka Evropi - kaže izvor.

#Droga

#Istraga

#Kokain

#Šid

'