SENZACIONALNO! MEHANIČAR ŠVERCOVAO KOKAIN ZA MEKSIČKI KARTEL: Penzioner iz Šida sa sinom i ortacima krijumčario drogu od 50 miliona evra!
Foto: MUP Srbije, Privatna Arhiva

AKCIJA „BALUMI“

SENZACIONALNO! MEHANIČAR ŠVERCOVAO KOKAIN ZA MEKSIČKI KARTEL: Penzioner iz Šida sa sinom i ortacima krijumčario drogu od 50 miliona evra!

Crna Hronika -

Šok... Dragan Đanković, njegov otac Mirko i Vladislav Funštajn navodno su bili zaduženi samo za transport i logistiku jednom srpskom narko-bosu

Kokain vredan 50 miliona evra, koji je u nedelju zaplenjen na jednoj jedrilicu u blizini Azorskih ostrva u Španiji, kupljen je direktno od meksičkih kartela, i to u gradu La Paz, u kom je glavni kartel čuvenog El Čapa, sumnjaju istražitelji!

U velikoj međunarodnoj akciji, koja je pokrenuta po dojavi srpske policije, uhapšena su trojica naših državljana, Meksikanac i Rus, dok se za Srbinom B. I. traga.

foto: MUP Srbije

Organizator Srbin

- Na jedrilici koju je španska policija presrela u blizini Azorskih ostrva, a na kojoj su se nalazili osumnjičeni Vladislav Funštajn, Meksikanac i Rus, zaplenjeno je 800 kilograma kokaina. Sumnja se da je Funštajn organizovao kriminalnu grupu koja je trebalo da prenese kokain iz Južne Amerike do Evrope. Osumnjičeni iz Srbije su pripadnicima grupe koji vrše transport obezbeđivali logističku podršku uplatama novčanih sredstava neophodnih za finansiranje puta i transporta - saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal, u koje su juče privedeni Dragan i Mirko Đanković, sin i otac uhapšeni kao članovi ove grupe u Šidu.

Mirko Đanković (66), auto-mehaničar u penziji, Dragan Đanković (39), skiper i kompjuteraš
Mirko Đanković (66), auto-mehaničar u penziji, Dragan Đanković (39), skiper i kompjuterašfoto: Privatna Arhiva

Kako Kurir saznaje, istražitelji sumnjaju i da je finansijer i organizator šverca kokaina visoke čistoće takođe naš državljanin, dobro poznat u podzemlju.

- Uhapšeni u velikoj međunarodnoj akciji, prema do sada prikupljenim dokazima, učestvovali su u švercu, ali nisu bili na čelu organizacije. Sumnja se da je oca i sina u posao uveo njihov sugrađanin Vladimir Funštajn, inače skiper i lokalni kafedžija, koji je ranije hapšen. Najverovatnije, on je angažovao Dragana Đankovića, koji je takođe radio kao skiper i organizovao turističke ture po Grčkoj i Turskoj, a on je opet u posao oko finansija i slanja novca uvukao svog oca Mirka, auto-mehaničara u penziji - objašnjava izvor Kurira. Prema njegovim rečima, preko Funštajna u Šidu su upoznali i Rusa Sergeja Rašohina, takođe skipera.

foto: MUP Srbije

Majka i žena uhapšenih očajna

Kurir je juče posetio porodičnu kuću Đankovića u Šidu, u kojoj su uhapšeni otac i sin. Anđelija, Mirkova supruga i Draganova majka, kaže da su im specijalci upali u kuću u 5.30, dok su spavali. Prema njenim rečima, suprug je imao penziju od 21.000 dinara, a sin je popravljao i prodavao kompjutere.

- Jedva krpimo kraj s krajem, u kreditima smo. Joj, Dragane, šta nam napravi! Ne znam kako ću ovo da preživim - kuka Anđelija.

Ona kaže da je tačno da je njen sin putovao u Meksiko, ali da je tamo otišao jer je njegov drug Vladislav planirao da kupi jedrilicu, da je srede i da onda zajedno prevoze turiste i tako zarađuju.

Zaplenjen kokain... Droga u pakovanjima sa likom Gavrila  Principa nađena na jedrilici
Zaplenjen kokain... Droga u pakovanjima sa likom Gavrila Principa nađena na jedrilicifoto: MUP Srbije

- Zato je išao u Meksiko, sa Vladislavom, koji je inače jako fin. I taj Rus je Vladislavljev drug - kaže žena. Sin joj je, kako kaže, u Meksiko otputovao u aprilu, mesec dana pošto su Vladislav i Rus otišli da kupe jedrilicu.

- Kada se vratio, bio je sav šugav i prljav, rekao je da nije imao tamo gde ni da se okupa. Dok je bio tamo, Mirko mu je slao pare da bi imao šta da jede, ali i za avionsku kartu da se vrati. Nekoliko puta je pokušavao da pošalje pare, ali nije uspevao zbog prezimena. Nije slao samo Draganu, slao je i Vladislavu i Rusu - potvrdila je žena, koja je ostala sama u kući. Prema njenim rečima, njen muž je imao problem i jer prilikom transakcije novca nije moglo da se pošalje više od 1.000 dolara, pa je zato slao više puta.

- Pronašli su policajci i uplatnice - dodaje ona.

Mala primanja

Suprug joj je, kako kaže, bio auto-mehaničar u proizvodnji „Srem“. Nekoliko godina je u invalidskoj penziji zbog teške povrede na radu.

- Primao je 11.000 dinara, a od prošle godine 21.000. Moj Dragan je odmalena voleo kompjutere, 15 godina je držao radnju za popravku kompjutera. Ali kada se razveo, zatvorio je radnju i radio od kuće, bio je zatvoren i mnogo je patio zbog razvoda - dodaje majka uhapšenog.

Nebojša Stefanović

MINISTAR NAGRADIO POLICAJCE

foto: MUP Srbije

Ministar policije Nebojša Stefanović juče je novčano nagradio policijske službenike UKP koji su došli do operativnih informacija na osnovu kojih je španska policija zaplenila kokain.

- Drago mi je da su naši operativci bili ti koji su došli do ključnih informacija i podelili ih sa španskim kolegama, nakon čega je realizovana ova veoma važna akcija, čime je sprečeno da kokain dođe na naše ulice, na ulice drugih država Evrope i da taj novac bude upotrebljen za jačanje mafijaške hobotnice bilo gde u svetu - istakao je Stefanović.

Kurir u kući Đankovića

UHAPŠEN U BOKSERICAMA

Ovde su uhapšeni otac i sin
Ovde su uhapšeni otac i sinfoto: Nemanja Nikolić

Anđelija Đanković kaže da su im specijalci upali u kuću dok su još spavali.

- Pitali su koga sve ima u kući. Muž i ja smo im rekli da je tu samo sin Dragan i odmah su otišli na sprat. Sin je bio samo u boksericama. Stavili su mu lisice. Bio je šokiran, prebledeo je. Pretresli su celu kuću, našli su 1.200 evra i 20.000 dinara, koje smo Mirko i ja čuvali za drva i grobno mesto. Kod Dragana su našli 150 evra, koje je on dobio dan ranije od prodaje laptopa i monitora - priča majka i supruga uhapšenih.

Ugledna porodica

MAJKA BOSA DIREKTORKA ŠKOLE

Zatvorena kafana Vladislava Funštajna
Zatvorena kafana Vladislava Funštajnafoto: Nemanja Nikolić

Vladislav Funštajn, prema rečima meštana Šida, potiče iz ugledne porodice.

- Otac mu je bio profesor, a majka direktorka škole, jako ugledna i bogata porodica. On je bio oženjen vaspitačicom, s kojom ima decu, ali se razveo. Jedno vreme je držao kafanu, ali je zatvorio - kaže meštanin.

Kurir.rs/J. Spasić - B. Travica Foto: MUP Srbije,Privatna Arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track