');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

"OVO JE RANIJE BILO NEZAMISLIVO" Kako opozicija planira da SRUŠI ORBANA usred Budimpešte

Glasači u mađarskoj prestonici najčešće nisu obožavaoci Viktora Orbana, ali godinama nisu uspevali da se oslobode njega i njegovih saveznika.

Mi branimo Evropu: Viktor Orban
Mi branimo Evropu: Viktor Orban

Orbanovi protivnici se nadaju da će ove godine konačno uspeti ne samo da proteraju mađarskog premijera iz Budimpešte, već i da smanje njegovu podršku na nacionalnom nivou, a sve zahvaljujući timskom radu.

Mađarska se sprema na lokalne izbore u oktobru, a iako Orbanova nacionalistička politika ima veliku podršku širom zemlje, to nije slučaj u Budimpešti gde se njegova stranka Fides kotira za oko 10 procenta manje od ostatka države.

Međutim, Orbanovi kritičari su toliko dugo podeljeni, da je većina prestoničkih zvaničnika, kao i njen gradonačelnik, ili članovi Fidesa ili podržani od strane vladajuće partije.

Zbog toga opozicija eksperimentiše sa novom opcijom - koalicija stranaka iz čitavog političkog spektra podržaće zajedničke kandidate u borbi protiv Orbanove grupe.

Foto: youtube

- Veoma sam optimističan. Ovo je pre nekoliko godina bilo nezamislivo - rekao je Gergeli Karašoni, liberalni kandidat za gradonačelnika koga je podržalo pet drugih stranaka.

Socijalisti, zeleni i tri liberalne stranke trenutno podržavaju 44-godišnjeg Karašonija, dok desničarski Jobik neće postavljati protivkandidata.

Nakon višemesečnih pregovora opozicionih grupa, sličan scenario se desio i u gradskim četvrtima i izvan Budimpešte.

- Na istoj platformi se nađe veliki broj političkih aktera koji nisu navikli da rade zajedno. Oni potiču iz različitih političkih kultura i postoje ideološke razlike koje moraju da se premoste. Ali ovo je najujedinjenija opozicija koju sam ikada video - rekao je za "Politiko" Danijel Berg, član odbora liberalne stranke Momentum.

Kao i u većini lokalnih izbora, trka će uglavnom biti vođena na poljima koja utiču na svakodnevni život stanovnika. U Budimpešti to znači fokus na pitanja kao što su porast cena stanova, loš kavlitet vazduha i problemi u javnom saobraćaju.

Pročitajte još

- Kako da ubedim prosečnog Fidesovog glasača da se okrene opoziciji? Tako što ću mu objasniti da se ovi izbori ne tiču podele na Fides i opoziciju, kao i podsećanjem da je Orban oduzeo veći deo fonda za razvoj Budimpešte i preusmerio ga u manje opštine. Premijer je uvek imao antiprestoničku politiku - dodao je Karašoni.

Opoziciju, pored slabe izlaznosti, brine i to što bi i pored Karašonijeve pobede gradskim većem dominirao Fides, zbog čega će biti poseban izazov "ostaviti mrlju" na njegovoj podršci izvan granica glavnog grada.