MUKE UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE IZ BRODAREVA: Deca pešače do škole 11 kilometara, neće niko da ih vozi!
Očajni roditelji... Protest ispred opštine, Foto: Kurir

Brodarevo

MUKE UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE IZ BRODAREVA: Deca pešače do škole 11 kilometara, neće niko da ih vozi!

Srbija -

Problem: Đaci iz udaljenih brodarevskih sela posle 25 godina ostali su bez organizovanog prevoza

Za pojedine učenike OŠ „Svetozar Marković“ iz Brodareva nova školska godina nije počela nimalo lepo, bili su prinuđeni da pešače više od 11 kilometara na 35 stepeni!

Naime, đaci koji žive u udaljenim brodarevskim selima posle 25 godina ostali su bez organizovanog prevoza do škole, pa su mnogi prvi dan škole pešačili i po nekoliko kilometara, a neki su pak imali malo više sreće, pa su ih roditelji vozili.

Roditelji učenika iz udaljenih sela Balići, Slatina, Potok, Zavinograđe, Brvine, Gostun i drugih mesta ispred opštine su pre dva dana organizovali protest zbog nastale situacije.

foto: Kurir

Kako za Kurir objašnjava Amel Kurbegović, direktor OŠ „Svetozar Marković“, prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, sredstva za prevoz đaka obezbeđuje lokalna samouprava, dok samu uslugu organizuje škola koja raspisuje javnu nabavku.

- Raspisan je tender, javna nabavka, za prevoz u januaru i junu, međutim, niko se nije javio. Mi kao škola nismo u mogućnosti da organizujemo prevoz, a prevoznik koji je ranije to radio više nije zainteresovan, ne može da ispuni uslove, mala mu je računica, itd. Ostali smo bez prevoza, a tu uslugu koristilo je oko 50 dece! Roditelji su nezadovoljni, ovde je ruralna sredina i biće teško ako sačekamo zimu ovako. Najveći teret je novi pravilnik o prevozu dece koji smo mi dobili putem mejla, gde postoje vrlo zahtevni uslovi - kaže Kurbegović.

Za danas je zakazan sastanak roditelja, direktora škole i predstavnika lokalne samouprave, a Kurbegović se nada da će se naći neko rešenje za problem.

- Taj novac za prevoz će svakako biti nadoknađen roditeljima, ali oni nisu zadovoljni. Mi podržavamo roditelje i oni su u problemu. Nama jeste cilj da nam učenici bezbedno dođu do škole - zaključuje on.

Lejla Gojak, član Saveta roditelja, kaže za Kurir da su posle 25 godine deca ostala bez prevoza, ali da škola nije krivac, već da je problem što se niko nije javio na tender.

- Neki roditelji prevoze decu, neka idu peške. To je veliki teret, ovde je dosta dece koja imaju potrebu za tim prevozom, ima puno da se pešači, negde i po 11 kilometara. Valjalo bi da se ovaj problem reši što pre, posebno pre zime, i da se nađe neko rešenje u interesu svih - navodi naša sagovornica.

Deo pravilnika odložen

ŽUTA BOJA I OBAVEZNI POJAS

Iako mnogi roditelji smatraju da je problem što se niko nije javio na tender, ima i onih koji primećuju da je situacija loša i zbog novog Pravilnika o organizovanom prevozu dece, mada je primena određenih članova pravilnika odložena za 1. januar. Kako nam je objasnio Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kada je u pitanju linijski prevoz dece, doneta je odluka da se do 1. januara odloži član koji propisuje da takvi autobusi budu žute boje, ali i onaj koji nalaže da sva sedište imaju pojas i tapacirana sedišta, kao i član koji nalaže da vozač ima službeno odelo.

Kurir.rs/Mina Branković Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track