Nema mira na FTN: Ko je dostavio peticiju Startitu i 021?

Na Fakultetu tehničkih nauka trenutno se vodi proces protiv četvoro studenata, zbog peticije koja je pokrenuta u jesen 2018. godine, a u kojoj je zatraženo menjanje predmetnog profesora, što se u postupku vodi kao "verbalni napad na profesora", dok onima koji su se usprotivili preti kazna udaljavanja sa fakulteta i do godinu dana.
Nema mira na FTN: Ko je dostavio peticiju Startitu i 021?
Foto: 021.rs
Kako piše Startit.rs, prošle jeseni studenti prve godine informacionog inženjeringa (Data science) uputili su zahtev za promenu nastavnog profesora dr Aleksandra Kupusinca, koji je, prema njihovim tvrdnjama, povezan sa kompanijom Schneider Electrics DMS. O vezama DMS-a i FTN-a, kao i o tome kako promene u francuskoj kompaniji mogu da se odraze na visokoškolsku ustanovu u Novom Sadu, 021.rs je pisao u nekoliko navrata.
 
Da se bilo kakav oblik revolta ili neposlušnosti na FTN-u ne oprašta, najbolje pokazuje to što je protiv studenta Dušana Uroševića, koji je inicirao peticiju, fakultet u aprilu pokrenuo disciplinski postupak u kojem ga tereti za "verbalni napad na profesora Kupusinca" i težu povredu Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti studenta. Ista sudbina dva meseca kasnije snašla je i Aleksu Milenovića, Vanju Draganića i Zoranu Stamenković - studente informacionog inženjeringa.
 
Fakultet je pokazao nameru da kazni studente, a kako bi došli do odgovornih, studentima se postavljaju i pitanja kao što je: "Da li znate ko je, kada i na koji način navode on-line peticije dostavio Startitu i Novosadskom informativnom portalu 021?" i "Da li ste vi učestvovali u tome i na koji način?"
 
Peticija i ročišta
 
U okviru peticije studenti su zahtevali promenu predavača na predmetu Objektno programiranje, profesora dr Aleksandra Kupusinca, smatrajući da se ponašao "neetički i neprofesionalno" kao profesor učenicima u gimnaziji, koju su neki od potpisnika peticije pohađali. Naveli su da nije prenosio znanje i da je na časovima promovisao kompaniju Schneider Electric DMS i studijski program Primenjeno softversko inženjerstvo.
 
Drugi zahtev iz peticije ticao se odvojenog izvođenja nastave iz Objektnog programiranja u trećem semestru za studente Data Science smera i Primenjenog softveskog inženjerstva.
 
  
 
Prema svedočenju Dušana Uroševića (možete u celosti da ga pročitate na Startit.rs), nakon što je 18. septembra prošle godine podneta onlajn peticija, od studenata je zahtevano da fakultetu dostave odštampanu peticiju. Studenti su je i dostavili, ali u izmenjenom obliku - izostavljena je tačka 1. nakon sastanka sa nekoliko prodekana i predstavnika studentskog palamenta jer su studenti shvatili da se "na fakultetu ne može raspravljati o utiscima studenta koje su imali u prethodnom školovanju".
 
Ipak, njihovi zahtevi nisu prihvaćeni, ali je u aprilu odlučeno da se pokrene postupak protiv Uroševića, jer, kako tvrde na fakultetu, peticija na sajtu Change.org "sadrži javno objavljeni verbalni napad na zaposlenog na Fakultetu", što predstavlja težu povredu Pravilnika o disciplinskog odgovornosti studenata. Najteža kazna koja preti studentu za ovakav delikt jeste kazna isključenja iz svih nastavnih i ispitnih aktivnosti u trajanju do jedne godine. 
 
Startit navodi da je iz zapisnika sa ročišta jasno je da fakultet pokušava da ispita Dušanovo učešće u pisanju peticije, ali se čini i da namerava da nađe navodnog nalogodavca tj. nekoga ko je studente nagovorio da pokrenu peticiju. Konkretno, Uroševiću su upućivana pitanja o tome kako je krenula inicijativa, ko je bio prisutan pri sastavljanju peticije, ko ju je sastavio, da li je pre kreiranja peticije bilo kontakata sa drugim profesorima sa fakulteta…
 
FTN: Peticija objavljena u medijima
 
Na pitanje Startita kako je to peticija "javno objavljeni verbalni napad na zaposlenog na Fakultetu" i za koje detalje iz peticije konkretno smatraju da su verbalni napad na profesora, u PR službi fakulteta odgovaraju da se "pod težom povredom obaveza studenata smatra i 'verbalni napad na zaposlenog na Fakultetu' a što predstavlja i iznošenje uvredljivih i ničim argumentovnih uvreda i kvalifikacija na račun profesora Fakulteta".
 
"Činjenica da je sadržina Peticije objavljena u medijima je odgovor na pitanje šta to znači 'javno objavljena', a verbalni delikt je vređati konkretnog profesora kao profesora sa 'neetičkim i neprofesionalnim ponašanjem' tim pre što kod dotičnog profesora nisu ni počela predavanja na kojim je trebalo da učestvuje sastavljač Peticije", naveli su na FTN-u za Startit.rs.
 
 
 
 
Vreme pokretanja postupka
 
U trenutku kada je pokrenut postupak protiv Uroševića, važio je stari Pravilnik o disciplinskoj ogovornosti studenata koji je donela prethodna uprava, u kom je u Članu 6. koji definiše u kom roku je moguće pokrenuti disciplinski postupak stajala odrednica "u roku od 6 meseci", što je u novom pravilniku zamenjeno sa "u roku od godinu dana". Odnosno, stari Pravilnik je izmenjen 17. aprila, tek nakon pokretanja postupka protiv Uroševića (9. april), pa deluje kao da je uprava požurila sa usvajanjem novog Pravilnika kako bi imala neki osnov da ga optuži iako je u trenutku donošenja odluke o pokretanju postupka već došlo do zastarenja (peticija je objavljena 15. septembra 2018. godine), navodi Startit.
 
Advokat kojeg je angažovao Urošević odbranu studenta zasniva na zastari, navodeći da se čitav slučaj vodi traljavo i smatra da bi po domaćim zakonima slučaj morao da se vodi po Pravilniku koji je važio kada je disciplinski postupak pokrenut.
 
Nasuprot tome, na fakultetu objašnjavaju da je Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata usaglašen za izmenama Zakona o visokom obrazovanju i izmenama Statuta Univerziteta u Novom Sadu, te nema nikakve veze sa pokretanjem disciplinskog postupka protiv studenata. Zakon o visokom obrazovanju predviđa rok od godinu dana za pokretanje disciplinskog fakulteta, a FTN upućuje da Statut Univerziteta u Novom Sadu ima istu odredbu ali se ne osvrće na to da pravo predviđa uvek ono što je blaže za počinioca.
 
Posle svedočenja Uroševića i nakon što je rekao da peticiju nije sastavio sam, nego sa još pet kolega, uprava je u julu donela još jednu odluku o pokretanju istog disciplinskog postupka i to protiv studenata Alekse Milenovića, Vanje Draganića i Zorane Stamenković. Osim formalnih optužbi, Uprava je prethodno pozivala ove studente na ročište kao svedoke u postupku protiv Dušana, dok profesor Kupusinac ni jednom nije pozvan da svedoči.
 
Ko to kontaktira 021.rs i Startit?
 
Fakultet je od jula nastavio potragu za krivcima, čime je potcrtana poruka kako je zabranjeno pisati peticije, iskazivati javno mišljenje o radu fakulteta i dovoditi u pitanje kvalitet nastave. Da se na studente vrši specifična vrsta pritiska govori i činjenica da im je fakultet naložio da popune pisane izjave, u kojima se od njih traži da odgovore na konkretna pitanja, pa se nagađanja da Uprava fakulteta traži krivca čini opravdana. 
 
Kako navodi Startit, Uvid u ova pitanja (možete ih čitati OVDE) jasno upućuje na to da fakultet traži od studenata da potkazuju jedni druge, ali i sve one koji bi eventualno mogli da imaju bilo kakve veze sa peticijom. Na slično upućuje i advokat Slavko Popivoda koji napominje da ovakva forma ne predstavlja izjavu pre svega zato što se radi o unapred pripremljenim i vrlo sugestivnim pitanjima. 
 
Već izvesno vreme na FTN-u se ne može lako doći do izjave nekog od profesora. Pre svega zato što za svaku komunikaciju sa medijima moraju da obaveste Upravu fakulteta. Osim zabrane, nije zanemarljivo ni to što su se među pitanjima u pisanoj izjavi pojavila i ona "Da li znate ko je, kada i na koji način navode on-line peticije dostavio Startitu i Novosadskom informativnom portalu 021?" i "Da li ste vi učestvovali u tome i na koji način?"
 
Saga o studentima se nastavlja, a fakultet je sve ove postupke objedinio u jedan. Trenutno se čeka na sledeće ročište, a iz onoga što se desilo do sada svakako je moguće zaključiti da, uprkos pritiscima, fakultet nije uspeo da okrene studente jedne protiv drugih, ali i da neće odustati od svojih namera.
 
Ceo tekst o ovom slučaju, uz zapisnike i obilnu dokumentaciju, možete da pročitate na portalu Startit.rs.
  • Laki

    08.09.2019 13:49
    Istina
    Po čemu je Informacioni inženjering elitni studijski program, kad su Računarstvo i SIIT pet puta bolji? Na Informacionom inženjeringu i studenti i profesori su sa prosečnim biografijama. Npr. bivši rukovodilac Luković je završio Vojnu školu, a doktorirao na Menadžmentu. Sadašnji rukovodilac prof. Slavica Kordić je dugo studirala FTN, a karijeru na FTN je započela kao saradnik prof. Branka Markoskog. Pošto ta saradnja verovatno nije bila uspešna, onda je prešla u Lukovićev tim. Sad je tesno prošla za vanrednog profesora, jer je imala boljeg konkurenta prof. Ljubomira Lazića iz Beograda, ali pošto je Luković bio predsednik komisije sve je prošlo ok.
  • Gari

    08.09.2019 11:36
    Al pucaju kompleksii gimnazijalcima kad ih pomene neko hahah. Zato sto ih ima najvise tamo.
  • Vojvodina

    07.09.2019 22:47
    Nekad i sad
    1941. Kancelar Sicer: Ko je zapalio zito? KO JE ZAPALIO ZITO!?
    2019. Dekanat FTN: Ko je javio medijima istinu o Doroslovackom i Kupusincu? KO?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti