Vesti

0

Brnabić i predsednik Švajcarske: Dobri bilateralni odnosi, odlična saradnja

Autor: SA

Izvor: Beta

Brnabić i predsednik Švajcarske: Dobri bilateralni odnosi, odlična saradnja

Izvor: Foto: Beta/AP/Marcel Bieri

"Imala sam odličan i sadržajan sastanak sa predsednikom Maurerom. Saradnja Švajcarske i Srbije se tokom prethodnih godina bazira upravo na onome što su prioriteti Vlade Srbije - investiranje u obrazovanje, nauku, istraživanje i razvoj, inovacije i digitalizaciju", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je Švajcarska tokom prethodnih godina bila partner koji je Srbiji pomogao da u domaći obrazovni sistem uvede dualno obrazovanje, koje je uspešno zaživelo. Ukazala je da postoji veliko interesovanje u zemlji za dualno obrazovanje i da se planira njegovo uvođenje i u visoko školstvo, odnosno fakultete.

Brnabić je podsetila da je Srbija uz pomoć Švajcarske u Beogradu razvila prvi naučno-tehnološki park, u kojem u ovom trenutku radi više od 700 inženjera u 70 kompanija.

"U ovom trenutku ulažemo više od 100 miliona evra u infrastrukturu za istraživanje i razvoj, završavamo naučno-tehnološki park u Novom Sadu, gradimo naučno-tehnološki park u Nišu i razvijamo ga u Čačku. Švajcarska će nastaviti da znanjem podržava ove naučno-tehnološke parkove, a to ćemo raditi i sa ostalim startap centrima širom Srbije", rekla je premijerka.

Brnabić je kazala i da je na sastanku dogovoreno da će ubuduće Švajcarska i Srbija dva puta godišnje organizovati sastanke na kojima će, pored političkih tema, biti reči i o saradnji privrednika dve zemlje, sa ciljem povećanog ulaganja u oblast istraživanja i razvoja u Srbiji.

Ona je ukazala i na činjenicu da je Srbija od početka godine postala jedna od najkonkurentnijih zemalja kada je reč o poreskom sistemu i okviru za investiranje u obrazovanje, istraživanje i razvoj i stvaranje intelektualne svojine.

Brnabić je izrazila nadu da će Srbija uspeti da "promen i paradigmu rasta i razvoja" svoje ekonomije tako da se ona više bazira na inovacijama i na znanju čime bi se stekla veća konkurentna prednost u odnosu na druge zemlje, pre svega iz regiona i ukazala da je Srebiji u tome potrebna podrška Švajcarske i njhovog kredibiliteta.

Ona je u razgovoru sa predsednikom Muererom izrazila zadovoljstvo što je Srbija u aprilu ove godine postala 23. punopravni član CERN-a.

Premijerka Brnabić će, u nastavku posete Švajcarskoj, u Bernu prisustvovati događaju Didžital dej (Digital Day), u okviru kojeg će širom zemlje biti organizovano više od 300 diskusija, izložbi i kurseva na temu "celoživotnog učenja" i primene digitalizacije i novih tehnologija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR