Brnabić: Švajcarska nam je pomogla da uvedemo dualno obrazovanje 1Foto: Foto: Beta/AP/Marcel Bieri/Keystone

Predsednica Vlada Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Bernu sa predsednikom Švajcarske Konfederacije Ulijem Maurerom i konstatovano je da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri, da između njih nema otvorenih pitanja, kao i da su Beograd i Bern tokom prethodnih nekoliko godina ostvarili odličnu saradnju.

„Imala sam odličan i sadržajan sastanak sa predsednikom Maurerom. Saradnja Švajcarske i Srbije se tokom prethodnih godina bazira upravo na onome što su prioriteti Vlade Srbije – investiranje u obrazovanje, nauku, istraživanje i razvoj, inovacije i digitalizaciju. Švajcarska je tokom prethodnih godina bila partner koji nam je pomogao da u domaći obrazovni sistem uvedemo dualno obrazovanje, koje je uspešno zaživelo. Postoji veliko interesovanje i učenika i roditelja za dualno obrazovanje, pa ćemo ga sada uvesti i u visoko školstvo, odnosno na fakultete“, rekla je Brnabić nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Konfederacije Ulijem Maurerom. Ona je podsetila da je Srbija uz pomoć Švajcarske u Beogradu razvila prvi naučno-tehnološki park, u kojem u ovom trenutku radi više od 700 inženjera u 70 kompanija.

„U ovom trenutku ulažemo više od 100 miliona evra u infrastrukturu za istraživanje i razvoj, završavamo naučno-tehnološki park u Novom Sadu, gradimo naučno-tehnološki park u Nišu i razvijamo ga u Čačku. Švajcarska će nastaviti da znanjem podržava ove naučno-tehnološke parkove, a to ćemo raditi i sa ostalim startap centrima širom Srbije“, rekla je premijerka, a prenosi pres služba.

Brnabić je kazala i da je na sastanku dogovoreno da će ubuduće Švajcarska i Srbija dva puta godišnje organizovati sastanke na kojima će, pored političkih tema, biti reči i o saradnji privrednika dve zemlje, sa ciljem povećanog ulaganja u oblast istraživanja i razvoja u Srbiji.

Ona je ukazala i na činjenicu da je Srbija od početka godine postala jedna od najkonkurentnijih zemalja kada je reč o poreskom sistemu i okviru za investiranje u obrazovanje, istraživanje i razvoj i stvaranje intelektualne svojine.

„Nadamo se da će to uspeti da promeni pardigmu rasta i razvoja naše ekonomije, tako da se ona više bazira na inovacijama i na znanju. Time bismo stekli mnogo veću konkurentu prednost u odnosu na sve ostale zemlje, prvenstveno iz regiona, i tu nam je svakako potrebna podrška Švajcarske i njihovog kredibiliteta“, rekla je premijerka.

Ona je u razgovoru sa predsednikom Muererom izrazila zadovoljstvo što je Srbija u aprilu ove godine postala 23. punopravni član CERN-a.

Premijerka Brnabić će, u nastavku posete Švajcarskoj, u Bernu prisustvovati događaju „Digital Day“, u okviru kojeg će širom zemlje biti organizovano više od 300 diskusija, izložbi i kurseva na temu “celoživotnog učenja” i primene digitalizacije i novih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari