Svet

Utorak, 03.09.2019.

14:30

Bitka za tržište: Cena gasa u Evropi pale najniže u poslednjih deset godina

Evropske cene prirodnog gasa su ove nedelje pale na najniži nivo u poslednjih 10 godina, usled bitke za tržišni udeo između najvećih proizvođača, Rusije i SAD.

Izvor: Tanjug

Bitka za tržište: Cena gasa u Evropi pale najniže u poslednjih deset godina
Foto: Depositphotos/panama555

Cene bi trebalo da nastave da padaju, u uslovima kada referentna cena gasa u Holandiji nastoji da se oporavi od pada ispod 10 evra po megavat-satu, koji je zabeležila ranije ovog leta, navodi RT.

Cena gasa za isporuke u ovom mesecu na holandskom spot tržištu, glavnom pokazatelju za tržište prirodnog gasa u Zapadnoj Evropi, trenutno je na najnižem nivou od 2010. godine zbog viška ponude, prema analizi konsultantske kompanije "Ristad enerdži".

"U septembru, skladišta gasa u severnoj Evropi biće puna, što povećava rizik od daljeg pada cena", rekao je Nik van Kuteren iz holandske energetske kompanije PZEM za "Blumberg" i dodao da, istovremeno, veliki dobavljači, poput Rusije, pokušavaju da povećaju udeo na tržištu.

Zalihe širom severozapadne Evrope, Italije i Austrije, dostigle su 28. avgusta nivo od 62,3 milijarde kubnih metara ili 94 odsto kapaciteta.

Uprkos padu cena gasa, Rusija i SAD su drastično povećale izvoz u prvih pet meseci ove godine. Rusija je prošle godine učestvovala sa 38 odsto u evropskoj potrošnji gasa. S druge strane, podaci američke Uprave za informacije o energetici pokazali su da je godišnji izvoz TPG-a u Evropu u 2018. godini bio 13 puta veći nego u 2016. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

4 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: