Povećan broj domaćih i stranih turista na Zlatiboru

Zlatibor kao turistička destinacija godišnje privuče oko 300.000 gostiju. Dolaze sve više strani gosti, naročito Kinezi. Do 2027. planira se i čitav milion turista u ovom kraju. Povećanje gostiju ide i sa novim investicijma, pa će tako do kraja godine proraditi i moderna gondola koja će tursite voziti iz centra Zlatibora do Tornika. Prave se i otvaraju novi hoteli, proširuju kapaciteti ponekad i na uštrb lepote ove planine.

Na Zlatiboru se gradi velikom brzinom, ponekad planski, ponekad neplanski, što utiče na krajolik. Izgradnja apartmana u borbi za nove kupce ponekad od planine pravi betonski grad. To ljubitelje ove planine zabrinjava jer ako se tako nastavi neće više biti šume koja ovu destinaciju čini posebnom.

Ipak, ima i planskih objekata kao što je novi hotel "Buket", koji je uklopljen u krajolik. Ima oko 50-ak soba i svoje prve goste očekuje u oktobru. Iako luksuzan, kažu nadležni, biće dostupan širem krugu turista.

"Nemamo ciljnu grupu, hotel će biti otvoren i za individulane goste, poslovne ljude, sportiste, održavaće se seminari, tako da će svi biti dobrodošli", navodi Milica Ilić iz hotela "Buket" na Zlatiboru.

Druga velika investicija na Zlatiboru je gondola za prevoz putnika koja polazi iz centra i ide devet kilometara dugom putanjom do Tornika. Može da nosi 600 skijaša na sat i ima međustanicu na Ribničkom jezeru.

Planira se izgradnja potpuno novog grada koji treba da bude novi centar Zlatibora, kažu u turističkoj organizaciji.

Gostiju je sve više, ali ono što posebno privlači pažnju, jeste dolazak većeg broja kineskih turista.

"Po našoj statistici u julu smo imali negde oko 3.000 poseta kineskih turista. Pretpostavljamo da je taj broj i veći jer oni borave i u nekategorisanim, neregistrovanim objektima. Broj njihovih poseta raste iz dana u dan", navodi Vladimir Živanović iz Turističke organizacija Zlatibora.

Domaći gosti dominiraju u strukturi turista na Zlatiboru, ali broj stranaca raste iz godine u godinu. Oni čine 30 odsto ukupnog broja posetilaca.

Tradicionalno, najviše turista dolazi iz zemalja regiona – iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije. Zabeležen je i porast broja gostiju iz – Holandije, Nemačke, Austrije,  Malte, Mađarske, Rusije, Izraela i Indije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво