• Search form

03.09.2019 | 11:53

Besplatno predavanje Marine Abramović ispred MSUB

Besplatno predavanje Marine Abramović ispred MSUB

Umetnica Marina Abramović održaće 28. septembra ispred Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) javno predavanje najavljeno kao “poklon svim ljubiteljima umetnosti”, povodom retrospektive “Čistač” koja će biti otvorena nedelju dana ranije.

Marina Abramović će, kako je najavljeno, podeliti sa publikom svoje bogato iskustvo, te govoriti o svom umetničkom pristupu i dosadašnjim ostvarenjima.

Predavanje je besplatno za zainteresovane, ali će zbog ograničenog broja mesta moći da prisustvuju samo oni koji na vreme preuzmu ulaznice.

Besplatne ulaznice za predavanje, koje počinje u 18 sati, važiće samo za tu priliku, a moguće ih je preuzeti na blagajni MSUB-a svakog dana od 10:00 do 18:00 sati (osim utorkom) do 25. septembra. Jedna osoba može preuzeti najviše dve ulaznice. Omogućeno je i onlajn preuzimanje ulaznica.

Retrospektivna izložba “Čistač” Marine Abramović, u završnici evropske turneje, biće svečano otvorena 21. septembra, a ulaznice su u prodaji po redovnim cenama (600 dinara, uz popuste za određene grupe).

Izložba hronološki prati sve faze kompleksne 50-godišnje karijere Marine Abramović – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz njene samostalne karijere.

Publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila recentni opus Marine Abramović (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan).

Foto: Dušan Reljin

Povodom izložbe “Čistač”, Marina Abramović pozvala je i mlade umetnike i studente iz Srbije da se prijave za učešće na masterklasu koji će održati od 24. do 26. septembra u MSUB-u. Odabrani učesnici će provesti vreme sa njom u intenzivnom umetničkom radu, istraživanju, učenju i upoznavanju sveta umetničkog performansa.

MSUB organizuje izložbu “Čistač” uz podršku Vlade Srbije, u završnici evropske turneje tog projekta čiji je producent Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon).

Kustosi izložbe “Čistač” su Dejan Sretenović (MSUB), Lena Essling (Moderna Museet), Tine Colstrup (Louisiana Museum of Modern Art) i Susanne Kleine (Bundeskunsthalle).

Platinum sponzori izložbe su Wiener Städtische Wechselseitiger Versicherungsverein i Wiener Städtische osiguranje Beograd, zlatni sponzori su Erste banka i ERSTE Fondacija, a srebrni sponzori NCR d.o.o, Soravia i Radissšon Collection.

MSUB je od sredine jula zatvoren zbog priprema izložbe “Čistač”, koja će trajati do 20. januara 2020. godine.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav