Nedelja, 11.07.2004.

15:41

Lazarević:Izručenje - izdaja poginulih

Izvor: Beta

Default images

General-pukovnik Vladimir Lazarević kaže da bi izručenje njega i još tri generala vojske i policije Haškom tribunalu predstavljalo izdaju poginulih i amnestiranje zločina nad Srbima.

"Kroz našu sudbinu rešava se i sudbina Srbije, jer je ova optužnica - optužnica protiv naše vojske. Srbija prihvatanjem ovakve optužnice treba da amnestira neviđene zločine albanskih terorista, da pomiluje veliki zločin protiv mira koji su učinile zemlje NATO alijanse. I Srbija će to morati da uradi", rekao je u nedelju bivši komandant Prištinskog korpusa na BK televiziji.

"Ako Srbija preuzme krivicu na sebe i zamaskira te zločine, onda je budućnost naše zemlje i Kosmeta vrlo neizvesna. U tom slučaju, oni će uskoro proglasiti nezavisnost", rekao je Lazarević. On je dodao da su čak i "parlamenti zemalja NATO osudili svoje države zbog rata, a samo Srbija ćuti, jer je ponestalo snage i hrabrosti u narodu da se sazna istina o tome šta se dešavalo na Kosovu".

Lazarević je izjavio i da vojska "ima čiste ruke", jer su, sve do početka bombardovanja, na Kosovu bili predstavnici međunarodne zajednice, koji su pratili svaki njen korak i, sa druge strane, oživeli i naoružali OVK. On je dodao da je vojska "još tokom rata preduzimala najoštrije mere za kažnjavanje osoba koje su činile zločine".

On je naveo i da su mu "pouzdani izvori" rekli da je optužnica protiv četvorice generala "barem delimično pisana u Beogradu". Pored Lazarevića, Haški tribunal od Srbije traži izručenje bivšeg načelnika Generalštaba Nebojše Pavkovića i policijskih generala Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: