AfD primorava stare stranke na saradnju 1Foto: FreeImages / fcl1971

Populistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD) postigla je istorijski uspeh na pokrajinskim izborima održanim u Saksoniji i Brandenburgu, što je ujedno njihov najbolji rezultat od osnivanja 2013.

AfD je u obe države završila na drugom mestu sa 23 odsto (Brandenburg) i 27 odsto glasova (Saksonija). Iako su u Brandenburgu pobedile socijaldemokrate, a u Saksoniji demohrišćani, ističe se da su te dve partije u ovim pokrajinama ostvarile najgore rezultate od ujedinjenja Nemačke.

Taj trend, pišu nemački mediji, znači da će čak i u stabilnoj Nemačkoj biti sve komplikovanije sastavljanje vladajućih koalicija. Takođe, više ne funkcioniše sistem sa dve velike stranke koje skupljaju sve glasače od desnice do levice.

Iako nedeljni izbori verovatno neće izazvati krah nemačke velike koalicije – ili „GroKo“ – između CDU-a i SPD-a, njena budućnost nije više sigurna posle ovog vikenda, prenosi portal politico.eu.

Kako dalje navode, upitno je i da li će liderka CDU Anegret Kramp-Karenbauer nakon ovoga postati partijski kandidat za narednu kancelarku, pošto je Angela Merkel izričito kazala da neće tražiti drugi mandat posle 2021, kada joj istakne sadašnji.

Portal podseća da su dve stranke pretrpele značajne gubitke. SPD je u Saksoniji osvojila 7,7 odsto glasova, što je najgori rezultat stranke u njenoj istoriji. Martin Dulig, vodeći kandidat SPD-a u Saksoniji ironično se obratio pristalicama u Drezdenu pokušavajući da umiri napetost kazavši da „možda imamo najgori rezultat, ali smo najbolja regionalna grana SPD“.

Malo ko se u Berlinu smejao, piše politico.eu. Iako je SPD uspela da zadrži prvo mesto u Brandenburgu, a CDU je to postigla u Saksoniji. Vladajuće koalicije u obe države – SPD/Linke u Brandenburgu i CDU/SPD u Saksoniji su preglasane.

Kako piše nemačka štampa, „dve velike stranke su prošle sa modricama, ali i dalje mogu da vladaju“. List Rajnpfalc piše da „pobednici izbora, kada se bolje pogleda, izgledaju kao pokisle pudle“ napominjući da je AfD ostvario rezultate koji je čine „velikom strankom“, prenosi Dojče vele.

Frankfurter algemajne cajtung ističe da je „na kraju tri četvrtine saksonskih birača dalo glas strankama koje neće da imaju ništa sa AfD koja lavira između radikalizma i ekstremizma“. Frankfurter rundšau navodi da su „desničari nehotice učinili uslugu demokratiji u Saksoniji i Brandenburgu. O

ni su rasturili zabetonirane političke odnose i uneli promene u odnose snaga koji su godinama bili nepromenjeni. Dosad neprikosnovene kneževine CDU i SPD se razgrađuju i posle ovih izbora će mnogo štošta da se pokrene.“

Za sada sve stranke zastupljene u nemačkom saveznom parlamentu odlučno odbijaju da vladaju zajedno sa AfD. Pitanje je koliko će to dugo trajati ako krajnje desna stranka nastavi da daje rezultate poput nedeljnih, prenose evropski mediji. Pošto AfD kontroliše oko četvrtinu glasova i u Brandenburgu i u Saksoniji, proces izgradnje koalicije obećava da će biti komplikovan. Iznad svega, to bi moglo da dovede do „čudnih saveza“.

Na primer, u Saksoniji će demohrišćani verovatno sarađivati sa SPD i strankom Zeleni da bi formirali vladu, iako je lokalni lider CDU-a rekao da njegova grupa nema ništa zajedničko sa strankom koja se bavi zaštitom životne sredine. U Brandenburgu će Zeleni verovatno da se pridruže levo naklonjenoj koaliciji koju predvodi SPD sa Linke, strankama sa kojima ima duboke ideološke razlike kada je reč o pitanju eksploataciji uglja, stuba lokalne ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari